Hlavní obsah

Poražený kandidát na rumunského prezidenta chce reklamovat volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Strana prezidentského kandidáta Mircey Geoany odmítá uznat prohru ve druhém kole rumunských prezidentských voleb o necelé procento a tvrdí, že má důkazy o volebních podvodech.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Prezidentem Rumunska by měl být nadále Traian Basescu.

Článek

"Průzkumy u volebních místností, velký počet neplatných hlasů, masivní volební turistika a další věci nás zjevně nutí ke zpochybnění výsledků," prohlásil podle agentury Reuters místopředseda sociální demokracie Liviu Dragnea.

Výsledek oznámený po sečtení kolem 95 procent hlasů svědčil o vítězství dosavadního prezidenta Traiana Baseska. Podle předběžných výsledků vyhrál se ziskem 50,43 procenta hlasů, zatímco jeho sociálnědemokratický rival Mircea Geoana získal 49,57 procenta.

Napadením voleb se tak naplnily obavy předsedy komise Sergia Miscoiua, který doufal, „že to nikdo nebude zpochybňovat, protože by to přineslo napětí a nejistota by pokračovala“. Už tak byla podle něj politická stabilita v zemi ve velkém ohrožení.  

Většina průzkumů pořádaných u východů z volebních místností přitom přiznávala těsnou výhru Geoanovi, jen jeden Baseskovi. Oba kandidáti se poté v noci na pondělí označili za vítěze. Výsledky informující o rozdílu jediného procentního bodu mezi oběma uchazeči o prezidentskou funkci odpovídají předpokladům, že souboj bude vyrovnaný.

Rumunsko očekává výsledky voleb v naději, že přispějí ke zklidnění politické scény. Mezinárodní měnový fond, který Rumunsku vytýká politickou nestabilitu a neschválení rozpočtu na rok 2010, v listopadu pozastavil poskytnutí půjčky 1,5 miliardy eur, které mají Bukurešti pomoci se mzdami a důchody. Zahraniční partneři vyčítají zemi také velkou korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám