Hlavní obsah

Český turista se v Tatrách zřítil ze 400 metrů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Liptovský Mikuláš
Aktualizováno

Velké štěstí měl 35letý turista z České republiky, který v neděli přežil 400metrový pád v Západních Tatrách. Jak informovala Vrtulníková záchranná zdravotní služba (ATE), muž utrpěl početná zranění.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Roháčský vodopád. Ilustrační foto

Článek

Český turista v neděli dopoledne uklouzl při sestupu z hřebene Velkých Roháčů směrem do Jamnické doliny. Padal 400 metrů po sněhu a skalách.

Na pomoc mu přiletěl vrtulník Letecké záchranné služby. Záchranáři spustili ke zraněnému turistovi navijákem lékaře, který ho stabilizoval. Následně ho v podvěsu evakuovali do bezpečí. Převezli ho k ošetření do nemocnice v Liptovském Mikuláši.

Jak Novinkám potvrdila mluvčí Vrtulníkové záchranné zdravotní služby Sylvia Galajda, muž byl z Prahy. Zraněný muž má zlomeninu stehenní kosti a zranění hlavy. Podle lékařů stále bojuje o život a nadcházející noc bude pro něho rozhodující.

Televize Markíza informovala, že do nesnází se dostali celkem tři čeští turisté. Kromě toho, který se zřítil do údolí, byli i další dva Češi odkázáni na pomoc horských záchranářů. "Neměli ani základní vybavení. Výstroj a výzbroj určitě nevyhovovaly podmínkám, jaké na horách vládnou," řekl ředitel Horské záchranné služby Jozef Janiga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám