Hlavní obsah

Zdravější siamské dvojče dostalo větší část jater, bylo to však marné

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jedno ze slovenských siamských dvojčat zemřelo při operaci a druhé žilo ještě hodinu po oddělení. Na sobotní tiskové konferenci to potvrdili lékaři nemocnice na bratislavských Kramárech, kteří pětihodinovou operaci provedli. Siamská dvojčata se narodila ve čtvrtek a pro jejich kritický stav museli lékaři přistoupit k jejich oddělení už v pátek.

Článek

Ředitel nemocnice Daniel Žitňan mohl pouze konstatovat, že snažení doktorů bylo neúspěšné a oba chlapci zemřeli.

Operatér Vladimír Cingel zdůraznil, že děti se narodily předčasně v 31. týdnu císařským řezem. "Tomu odpovídala jejich souhrnná hmotnost, byly nedonošené. To byly nezanedbatelné, rizikové, medicínské faktory," uvedl Cingel, který byl také při oddělování siamských dvojčat v roce 2007.

Dalším rizikovým faktorem bylo, že oba chlapci měli další zdravotní problémy. "To opět zhoršilo jejich prognózy, limitovalo možnosti řešení a ovlivňovalo čas chirurgické intervence," dodal Cingel. Podle něj bylo z hlediska celé situace nejzávažnější, že orgány jednoho z dvojčat začaly po narození selhávat a dítě s sebou strhávalo i sourozence. "Za několik hodin po narození se stav rapidně zhoršil a v zájmu záchrany druhého dítěte jsme museli přistoupit k urgentní operaci," dodal.

Děti se podařilo oddělit. "Jedno bezprostředně po operaci kardio-respiračně selhalo. Druhé dítě jsme intenzivně resuscitovali ještě na operačním sále. Vzhledem k závažnosti stavu jsme dítě přeložili na jednotku intenzivní péče, kde bylo asi hodinu medikamentózně resuscitováno," uvedl Cingel.

Lékaři tak nemohli dokončit rekonstrukční výkon. Dvojčata měla společná játra. "Ten, který měl větší šanci, dostal větší část tohoto orgánu," připustil operatér.

Cingel zdůraznil, že každý případ siamských dvojčat je specifický. "Nemůžeme srovnávat sestry Tóthovy z roku 2000, ani případ Miška a Marka Mülerovců z roku 2007, ani tento poslední případ pacientů Šestákovců," konstatoval Cingel.

Reklama

Výběr článků

Načítám