Hlavní obsah

Berlusconi byl napojený na Cosa Nostra, vypověděl bývalý mafián

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turín

Bývalý člen sicilské mafie Cosa Nostra Gaspare Spatuzza, který nyní spolupracuje s justicí, včera při procesu v italském Turíně uvedl jméno premiéra Silvia Berlusconiho. Dal ho do souvislosti s ambicemi kmotrů mafie a sérií bombových útoků, které Itálií otřásly v 90. letech.

Foto: Max Rossi/Files , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Exmafián svědčil při odvolacím procesu někdejšího senátora Marcella Dell'Utriho, jednoho ze zakladatelů Berlusconiho strany, kterého za účast na nezákonné činnosti sicilské mafie v roce 2004 soud první instance poslal na devět let do žaláře. Dell'Utri byl Berlusconiho poradcem a místopředsedou jeho strany Vzhůru Itálie.

Spatuzza popsal, jak se jeho mafiánský šéf Guiseppe Graviano v roce 1994 radoval, že se mafii podařilo dosáhnout všeho, co chtěla, že má nyní zemi ve svých rukou a jmenovitě uvedl Berlusconiho. „Zeptal jsem se, jestli má na mysli toho z Canale 5 (televizní stanice patřící Berlusconimu). Řekl mi, že ano,“ podotkl podle listu Corriere della Sera Spatuzza, .

Podle jeho slov byli v politickém světě Berlusconi a Dell´Utri hlavními partnery Graviana v roce 1993, kdy se mafie dopustila série krvavých útoků ve Florencii, Římě a Milánu, při nichž zahynulo deset lidí a desítky byly zraněny.

Rok poté Berlusconi poprvé zvítězil v parlamentních volbách a stal se premiérem. Dell'Utri včera obvinil mafii, že chce Spatuzzovou výpovědí svrhnout vládu. Premiér označil nařčení za „absurdní“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám