Hlavní obsah

NATO pootevřelo dveře k členství Černé Hoře

Brusel

Černé Hoře se v pátek pootevřely dveře k možnému budoucímu rozšíření řad Severoatlantické aliance (NATO). Ministři zahraničí zemí NATO totiž odsouhlasili její vstup do takzvaného akčního plánu členství (MAP), řekl novinářům šéf české diplomacie Jan Kohout.

Foto: Novinky

.

Článek

MAP je jakýmsi předstupněm k případnému budoucímu vstupu do aliance. Vojenský blok nyní tvoří 28 zemí.

"Pokud jde o Černou Horu, naprosto jednoznačně bylo to udělení toho akčního plánu členství odsouhlaseno," podotkl ministr po jednání s partnery s členských zemí NATO.

O stejné věci ministři rozhodovali i v případě Bosny a Hercegoviny. V jejím případě však je rozhodnutí složitější.

"Je to vlastně jazyk, který říká ano, ale za podmínky," vysvětlil Kohout. NATO podle něj rozhodlo o souhlasu s zařazením této balkánské země do zmiňovaného programu, avšak pod podmínkou, že zhruba do dubna příštího roku dojde v této zemi k určitým reformám ozbrojených sil i dalším změnám.

Jak dlouho bude trvat, než by obě země alianci opravdu mohly rozšířit, podle něj není možné říct. "Záleží pouze na nich," řekl. Z příkladů z minulosti se nicméně zdá, že to jistě bude trvat řadu let.

Severoatlantická rada přivítala novou architekturu raketové obrany, kterou 17. září oznámil prezident Barack Obama. Spojenci ocenili, že jde o systém, který bude založený na NATO a zajistí ochranu všem jeho členům, řekl Kohout. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám