Hlavní obsah

Siamská dvojčata oddělení nepřežila

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bratislavští lékaři museli v pátek odpoledne přistoupit k urgentní operaci siamských dvojčat Šimona a Juraje, protože se náhle zhoršil stav jednoho z nich. Operaci, při níž je chtěli lékaři zároveň oddělit, však dvojčata podle mluvčí nemocnice Dany Kamenické nepřežila.

Článek

Operace, která skončila v podvečer, trvala šest hodin. Podle prvních informací ji původně nepřežil jeden z chlapců. Později však zemřelo i druhé z dvojčat.  

"Došlo ke komplikaci ve formě neprůchodnosti střev. Velká část operačního týmu je totožná s tím, který operoval siamská dvojčata před dvěma lety," uvedl ředitel nemocnice na Kramárech Daniel Žitňan na mimořádné tiskové konferenci.

Operátéři i zdravotnický personál byl na náročný zákrok připraven. "Mnoho překvapení nás může čekat po otevření břišní dutiny," uvedl ředitel k prognózám před operací. Dvojčata byla srostlá v oblasti jater a zažívacího traktu. Lékaři už před zákrokem připouštěli, že šance k přežití je u jednoho z chlapců velmi malá.   

Od narození byli Šimon a Juraj na umělé plicní ventilaci. "Mají společná játra a oba mají stejnou srdeční vadu," uvedl Žitňan.

O srůstu dětí matka nevěděla

Podle televize Markíza žijí rodiče Šimona a Juraje ve skromných poměrech v okrese Prešov na východě Slovenska a jsou nezaměstnaní. Žijí ze sociálních dávek a rodičovských příspěvků. Občas si vydělávají na veřejnoprospěšných pracích. Mají čtyři děti, dvě holky a dva kluky. Podle místních jsou vzorní rodiče a o své děti se příkladně starají.

Rodiče jsou hluboce věřící. Ve vesnici se konala mše za úspěšný porod. O tom, že přivede na svět siamská dvojčata, se údajně Božena dozvěděla až v šestém měsíci těhotenství. V rozhovoru pro TV Markíza připustila, že kdyby to věděla dřív, půjde na potrat.

Siamská dvojčata se narodila v Bratislavě také v roce 2007. Chlapci po oddělení žili jen několik týdnů. Před devíti lety však slovenští lékaři úspěšně oddělili dvě dívky, které jsou v pořádku a žijí normální život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám