Hlavní obsah

NATO pošle do Afghánistánu 7000 posil

Právo, Novinky, rei, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Severoatlantická aliance vyslyšela žádost amerického prezidenta Baracka Obamy a vyšle do Afghánistánu 7000 posil. V pátek to na summitu ministrů zahraničí zemí NATO v Bruselu oznámil alianční šéf Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Yves Herman , Reuters

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

„Nejméně 25 zemí vyšle v roce 2010 do mise více jednotek,“ uvedl Rasmussen den poté, co vyslání další tisícovky vojáků signalizovala Itálie. [celá zpráva]

Někteří hlavní spojenci v čele s Francií a Německem se k dalším posilám ale nemají. Česká republika zvažuje kontingent posílit o stovku vojáků. [celá zpráva]

Podle ministra zahraničí Jana Kohouta navíc ČR v příštím roce věnuje na rozvoj afghánské armády, právního státu a na obnovu 300 tisíc euro (7,75 mil. Kč). Právu navíc řekl, že dalších 80 miliónů korun na ekonomiku dává ČR v rámci rekonstrukčního týmu v Logaru.

Rasmussen: NATO završí započatou práci

O posily požádal spojence v NATO americký prezident Barack Obama, který v úterý oznámil navýšení amerického kontingentu o 30 000 vojáků na celkových zhruba 100 000 a zároveň stanovil priority dalšího postupu, aby se jednotky mohly začít stahovat v červenci 2011. [celá zpráva]

Rasmussen vyvrátil domněnky o brzkém odchodu z mise. „Předávání neznamená odchod. Neodejdeme z Afghánistánu, aby opět padl do rukou teroristů a extremistů. To se nestane,“ řekl šéf NATO. „Tato Aliance a naši partneři udělají, co je nezbytné, a tak dlouho, jak bude potřeba, aby završili práci, do které se pustili,“ dodal.

USA původně po NATO žádaly 10 000 posil. Americká ministryně zahraničí v pátek Bruselu nicméně slíbený počet vojáků hodnotila jako pozitivní krok ze strany aliance, která původně avizovala, že vyšle jen polovinu požadovaných jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám