Hlavní obsah

Haag pochválil Srbsko za spolupráci, musí ale vydat Mladiče s Hadžičem

Haag

Spolupráce Srbska s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v posledních měsících zesílila, ale je třeba ještě zadržet dva obviněné. Uvedl to hlavní žalobce ICTY Serge Brammertz v hodnotící zprávě, která má určující význam pro další etapy sbližování Bělehradu s Evropskou unií.

Článek

"Spolupráce Srbska s úřadem prokurátora se dále posiluje," řekl Brammertz, který předložil svoji zprávu Radě bezpečnosti OSN. Požadavky adresované úřadem prokurátora Srbsku, aby umožnilo přístup k dokumentům a do archivů, jsou vyřizovány rychleji a efektivněji, uvedl.

Je důležité, aby tato úroveň spolupráce srbských úřadů "zůstala stejná, protože jejich pomoc bude klíčová v důležitých procesech, které se už vedou nebo které se povedou, ať už v první instanci nebo v odvolacím řízení," řekl Brammertz.

"Zadržení obviněných, kteří jsou na útěku, je nejchoulostivější oblastí spolupráce se Srbskem. Zadržení zůstává jednou z hlavních priorit mého úřadu," dodal prokurátor s tím, že Srbsko musí pokračovat v úsilí a projevit jasně vůli najít a zadržet uprchlíky.

Hlavními hledanými jsou bývalý velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić a jeden z někdejších politických vůdců vzbouřených chorvatských Srbů Goran Hadžić. Srbský prezident Boris Tadić prohlásil, že jeho země udělá vše, aby dvojici obviněných vydalo do Haagu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám