Hlavní obsah

Sarkozy prý zrušil setkání s Brownem kvůli prezidentovi Beninu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mezi Downing Street a Elysejským palácem je nevraživost, kterou přiživila omluvenka, kterou kancelář francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho zaslala britskému premiérovi Gordonu Brownovi. Tvrdí to deník The Times. Podle něj se Sarkozy omluvil, že se s Brownem nesetká vzhledem k již dříve dohodnutému programu. Zahrnuje třeba setkání s prezidentem Beninu, poznamenal list štiplavě. Londýn tvrdí, že návštěvu odmítl on.

Článek

Britský deník, který se netají nechutí vůči Evropské unii, si v uplynulém týdnu všímal obsazení postu eurokomisaře pro vnitřní trh bývalým francouzským ministrem zemědělství Michelem Barnierem. Francouzi slibují větší regulaci bank a finančních trhů a mnozí Britové v tom vidí nebezpečí pro londýnskou City.

Sarkozy měl podle The Times Downing Street č. 10 roztrpčit poznámkou o „největších břídilech“ při nedávné obměně Evropské komise. Navíc deník Sarkozyho větu: „Chci, aby svět poznal vítězství evropského modelu, který nemá nic společného s excesy finančního kapitalismu“, vyložil jako vzkaz do Londýna.

Sarkozy podle listu slíbil Brownovi minulý víkend na setkání hlav států Commonwealthu na Trinidadu, že přijede do Londýna francouzský postoj vysvětlit a uklidnit situaci. Návštěva plánovaná na pátek ale byla podle Timesů zrušena. Sarkozyho mluvčí měl uvést již dlouho naplánované závazky prezidenta včetně setkání s prezidentem Beninu Thomasem Yayim Bonim.

Britská strana nicméně tvrdí, že to byl Londýn, nikoliv Paříž, kdo návštěvu odmítl.

Proti regulaci britského finančního sektoru ze strany EU tento týden varoval resortní ministr Alistair Darling. Nový eurokomisař Barnier londýnskou City ujistil, že unijní pravidla jsou daná a on je nehodlá měnit. Konzervativní starosta Londýna Boris Johnson záležitost glosoval způsobem svým vlastním, když uvedl, že útok francouzských politiků je to nejlepší na posílení obchodu v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám