Hlavní obsah

Krádež Flickovy rakve si objednal budapešťský právník, aby vydíral

Právo, DPA, nek
Velden

V pozadí rok staré krádeže rakve s ostatky německo-rakouského miliardáře Friedricha Karla Flicka z hrobky v korutanském Veldenu stojí jistý budapešťský právník, jenž rodinu vydíral o výkupné.

Článek

Oznámila to maďarská policie s tím, že tento jednačtyřicetiletý vyděrač byl již zadržen. K provedení akce si najal čtyřčlenný profesionální maďarsko-rumunský gang, po němž kriminalisté zatím pátrají. Je mezi nimi i Rumun známý pod přezdívkou Grizzly, hledaný pro vraždu policisty.

Společně s právníkem byl zadržen i jeho jednatřicetiletý komplic, který fungoval jako kurýr pro vyzvednutí výkupného. Policie ho mezitím propustila, bude jej ale stíhat na svobodě.

Vyšetřování ukázalo, že Flickova rodina zaplatila dvakrát po sto tisících eurech (celkem 5, 2 miliónu Kč). Vyděrač požadoval celkem šest miliónů eur. Pozůstalí ale popírají, že by nějaké peníze zaplatili.

Aby pachatelé přesvědčili rodinu, že se dvousetkilovou, bohatě zdobenou rakev s Flickovými ostatky skutečně mají, poslali pozůstalým část schránky. Celá vyděračská akce byla podle policie naplánována vysoce profesionálně.

Po převozu do Maďarska byla z ozdobné rakve vyjmuta zinková schránka a obě části uschovány odděleně v neobydlených lesních samotách poblíž Budapešti. Pachatel kontaktoval rodinu poprvé měsíc po krádeži, když jí v anglicky psaném dopise mj. sdělil: „musíte nám zaplatit, je to vaše jediná šance“.

K odhalení pachatelů vedlo přebírání částek výkupného, první ve Vídni, druhé v Budapešti, a elektronická pošta posílaná z jistého budapešťského hotelu. Rakev byla mezitím rodině vrácena. Na pátrání po Flickových ostatcích se podílely rakouská, maďarská a ukrajinská tajná policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám