Hlavní obsah

Británie v prosinci navýší počet vojáků v Afghánistánu

Londýn

Británie pošle do Afghánistánu do boje proti teroristům začátkem prosince dalších 500 vojáků. Počet svých příslušníků v této zemi tak zvýší na 9500. V pondělí to podle agentury Reuters oznámil britský premiér Gordon Brown.

Foto: Darren Staples, Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

Slib o posílení britských jednotek přišel den před tím, než americký prezident Barack Obama ohlásí, kolik dalších vojáků vyšlou do Afghánistánu USA. Očekává se, že by jich měly nově nasadit asi 30 000.

"Mohu potvrdit, že se dostaneme na novou úroveň sil s 9500 vojáky... zvláštní jednotky se rozmístí začátkem prosince, aby posílily britskou vojenskou přítomnost ve středním Hílmandu," uvedl v pondělí Brown v dolní komoře parlamentu.

V říjnu řekl, že je připraven vyslat do boje proti hnutí Tálibán další posily, pokud víc vojáků pošlou i ostatní země NATO. Agentura DPA uvedla, že takový příslib podle britského premiéra udělalo osm zemí aliance. Brown je ale nejmenoval. Británie je po USA zemí s největším počtem vojáků v Afghánistánu. Brown se v pondělí večer spojí prostřednictvím videokonference s Obamou, uvedla DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám