Hlavní obsah

Z útoku na ruský expres je podezřelý bývalý voják

– Moskva
Novinky, Tomáš Reiner

Ruští vyšetřovatelé podezřívají z pátečního vykolejení Něvského expresu bývalého armádního příslušníka, jenž měl stát za podobným útokem před dvěma lety. Uvedla to ruská média.

Foto: Konstantin Chalabov, Reuters

Ruský policista u vykolejeného Něvského expresu

Článek

Policie o víkendu potvrdila, že vykolejení vlaku na trase z Moskvy do Petrohradu způsobila bomba. Nehodu nepřežilo 26 lidí a dalších asi sto bylo zraněno. Úřady stále pohřešují 26 lidí, o nichž ale není jasné, zda do vlaku nastoupili.

Hledaným bývalým vojákem je Pavel Kosolapov, z něhož je teď podle ruských úřadů islámský rebel. Jinak se toho o něm ví málo a na veřejnosti koluje pouze jedna jeho nepříliš výrazná fotografie. K islámu měl přistoupit v devadesátých letech a poté působit v blízkosti čečenského povstaleckého vůdce Šamila Basajeva, plánovače obležení školy v Beslanu teroristy, kterého ruské síly zabily před třemi lety.

Ruský ministr vnitra Rašid Nurgalijev oznámil, že v souvislosti s pátečním útokem úřady pátrají po asi 40letém muži s rezavými vlasy, kterého v době útoku viděli vesničané. Není známo, zda to byl Kolosapov.

Pavel Kosolapov je podezřelý také z podobného bombového útoku na stejné vlakové trase před dvěma lety, který se obešel bez obětí. U soudu v souvislosti s incidentem stanuli dva muži z Ingušska, z nichž jeden minulý týden svou vinu přiznal.

Ani v pondělí nebyl na ruské železnici klid. V Dagestánu explodovala výbušnina na kolejích u vlaku, který směřoval do Baku. Nikdo nebyl zraněn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám