Hlavní obsah

Za nehodou ruského rychlíku stojí teroristický útok, potvrdila prokuratura

Moskva
Aktualizováno

Nehodu ruského rychlíku na trati Moskva - Petrohrad způsobil teroristický útok. Podle ruské generální prokuratury i ruské tajné služby FSB byly na místě tragédie nalezeny zbytky výbušniny. Při vykolejení části vlaku zahynulo kolem 30 lidí, dalších asi 60 bylo zraněno; jiné zdroje uvádějí 26 obětí, další 39 mrtvých a 96 zraněných. Počet obětí je prozatímní a může se ještě zvýšit.

Článek

Češi ani Slováci mezi postiženými cestujícími v havarovaném expresu patrně nebyli, uvedly zastupitelské úřady obou zemí v Moskvě, i když dosud takovou informaci nemají. Teorii o útoku mělo vedení ruských drah již od noci. Podle něj mohla nehodu způsobit výbušnina na kolejích.

Šéf tajné služby FSB Alexandr Bortnikov v sobotu podle agentury Reuters potvrdil prezidentu Dmitriji Medveděvovi, že šlo o bombový útok. Explozi prý způsobila bomba ekvivalentní sedmi kilogramům TNT.

Podle zdroje, který cituje agentura RIA Novosti, prý neštěstí Něvského expresu způsobil výbuch pod devátým vagonem z celkem 13 vagonů expresu. Následně podle Interfaxu vykolejily čtyři poslední vozy, z nichž jeden byl úplně zdemolován.

Z desítek zraněných, kteří byli po nehodě hospitalizováni, je prý mnoho lidí zraněno vážně. Na místě zasahuje asi 1000 lidí včetně záchranářů a policistů. Záchranáři prý již prohledali lokomotivu a první dva vagony. Policie místo tragédie uzavřela a v okolí pátrá po podezřelých osobách.

Odpoledne podle ředitele ruských železnic Vladimira Jakunina prakticky na stejném místě explodovala další slabší nálož. Ta si podle něj nevyžádala žádné oběti či zraněné, ani materiální škody.

Něvský expres, směřující na jedné z hlavních ruských tratí z Moskvy do Petrohradu, vykolejil v lese v obtížně přístupném terénu. Neštěstí se stalo mezi obcemi Uglovka a Lykošino, asi 25 kilometrů od železniční zastávky Bologoje, poblíž administrativní hranice mezi Tverskou a Novgorodskou oblastí Ruské federace. Ve vlaku v okamžiku neštěstí bylo podle AP kolem 630 pasažérů a 20 členů posádky vlaku.

"Zjišťujeme to, obrátili jsme se na ruské úřady, ale zatím takovou informací nedisponujeme," řekl chargé d´affaires českého velvyslanectví Hynek Pejcha. "Spojili jsme se s ruskými úřady a podle nich mezi identifikovanými oběťmi či zraněnými pasažéry slovenští občané nejsou," řekla  slovenská konzulka Otília Kállayová. Dodala však, že 19 obětí dosud nebylo identifikováno.  

V Rusku se při nákupu železniční jízdenky vyžaduje předložení cestovního pasu, takže úřady mají k dispozici seznam cestujících. Podle zpravodajské televize Vesti 24 byli mezi pasažéry zřejmě i cizinci, jejich příjmení však znějí finsky, italsky a indicky.

Italské ministerstvo zahraničí potvrdilo zranění jednoho italského občana, který ve vlaku cestoval. Do případu se vložil i prezident Medveděv, který kvůli neštěstí svolal mimořádnou schůzku vybraných ministrů. Vyjádřil soustrast rodinám obětí a nařídil příslušným úřadům, aby poskytly postiženým neodkladnou pomoc a neštěstí urychleně vyšetřily.

Na stejné trati vlak vykolejil 13. srpna 2007. Tehdy byla za příčinu nehody označena neupřesněná výbušnina na kolejích. Asi 60 lidí bylo tehdy zraněno a hovořilo se o teroristickém aktu. Novgorodská prokuratura oznámila, že teroristický čin uskutečnila skupina, kterou kontroloval nejznámější čečenský terorista Doku Umarov. Kauza je nyní před soudem a dvěma obviněným hrozí trest odnětí svobody až na 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám