Hlavní obsah

Slováci volí župany, favority jsou kandidáti vládního Smeru

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slováci ve čtyřech krajích volí předsedy samosprávných celků tzv. županů (hejtmanů). Favority jsou kandidáti vládní strany Smer-sociální demokracie, kromě Bratislavského kraje, kde má reálné šance kandidát opozice.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavský hrad

Článek

V prvním kole před dvěma týdny se nerozhodlo ve čtyřech z osmi krajů. V rozhodujícím druhém kole se v Bratislavském, Banskobystrickém, Prešovském a Trenčínském kraji utkají kandidáti vládní strany a opozice.

Z kandidátů opozice má reálnou šanci na úspěch Fedor Frešo v Bratislavském kraji, který před dvěma týdny zvítězil v prvním kole voleb před vládním kandidátem Vladimírem Bajanem. Opozice tvrdě kritizovala průběh prvního kola voleb, když na některých místech existuje důvodné podezření z kupování romských hlasů. "Volby byly zkorumpovanější než ty v Afghánistánu," uvedl opoziční politik Ivan Mikloš.

Opozice rovněž kritizovala středeční výjezdové zasedání slovenské vlády v Popradě. Kandidát na Prešovského župana za stranu Smer Peter Chudík se výrazně zviditelnil po boku premiéra Roberta Fica. Tři dny před volbami například společně otevřeli nový dálniční tunel Bôrik. Vůbec jim nevadilo, že pro motoristy tunel uvedou do provozu až 5. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám