Hlavní obsah

Kvůli náletu v Afghánistánu rezignoval i německý ministr

Berlín

Německý ministr práce Franz Josef Jung v pátek rezignoval na svou funkci. Stalo se tak kvůli zářijovému náletu Němců na severu Afghánistánu, který si vyžádal životy desítek civilistů. Jung tehdy působil ve funkci ministra obrany a zpočátku popíral civilní oběti.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Franz Josef Jung

Článek

Kancléřka Angela Merkelová se původně Junga zastávala, v minulých dnech se ale podvolila nátlaku a připustila jeho odchod.

Ministr oznámil odstoupení den poté, co rezignoval generál Wolfgang Schneiderhan. Podle Jungova nástupce v resortu obrany Karla-Theodora zu Guttenberga nebyl schopen poskytnout informace o incidentu. [celá zpráva]

Spojenecké letouny zaútočily 4. září u Kundúzu na cisternové automobily, které unesli ozbrojenci Tálibánu. Při útoku zahynulo kolem 70 civilistů, což ministr Jung popíral.

Německý velitel, plukovník Georg Klein, který útok nařídil, podle listu The Washington Post zřejmě překročil svou pravomoc. Na záběrech z kamery letounu byli vidět u cisternových vozů lidi, on však neověřil, zda jsou to skutečně vojáci, a nechal provést útok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám