Hlavní obsah

Dohodu o jaderném odzbrojení Rusko s USA letos uzavře, tvrdí Kreml

Moskva
Aktualizováno

Rusko a USA asi nepodepíší novou dohodu o jaderném odzbrojení do 5. prosince, kdy vyprší platnost smlouvy START. Uvedla to ruská agentura Interfax s odvoláním na nejmenované zdroje. Kreml poté oznámil, že tento termín se nestihne, ale do konce roku smlouva podepsána bude.

Článek

Moskva a Washington nyní jednají o náhradě za smlouvu o omezení stavu strategických jaderných zbraní START 1 z roku 1991, jejíž platnost vyprší 5. prosince.

Prezidenti obou zemí Dmitrij Medvěděv a Barack Obama se v červenci dohodli na snížení počtu jaderných hlavic na 1500 až 1675. Podle agentury AFP má nyní každá z obou zemí připraveno k okamžitému použití 2000 až 3000 jaderných hlavic a USA mají 1200 a Rusko 816 nosičů.

Počet nosičů jaderných zbraní, tedy mezikontinentálních raket, ponorek a strategických bombardérů, by se měl podle nové dohody snížit na 500 až 1100.

Jaderné odzbrojování USA a Ruska
Dohody o omezování jaderných zbraní mezi USA a Ruskem se táhnou od éry Sovětského svazu a studené války. První rozhovory o snižování arzenálů se datují do šedesátých let. Tehdy měla každá země k dispozici přes 30 tisíc nukleárních hlavic.
První významnou dohodou byla SALT. Zkratka z anglického Strategic Arms Limitation Talks (Rozhovory o omezení strategických zbraní) naznačuje, že nešlo o redukování počtu hlavic, nýbrž omezování rozšiřování arzenálů. Dohoda SALT II z roku 1979 nebyla sice plně ratifikována, ale byla dodržovaná, a to dokud během svého druhého funkčního období americký prezident Ronald Reagan nepřekročil její limity.
Klíčovým zlomem pak byla jednání Reagana se sovětským protějškem Michailem Gorbačovem. Po dohodě ze summitu v Reykjavíku se země zbavily celkem více než 2 600 střel.
Dohodu v červenci 1991 nahradila smlouva START. V roce 2002 navíc prezidenti USA George Bush a Ruska Vladimir Putin podepsali Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní (SORT). V té se obě strany zavázaly snížit svůj jaderný arzenál o 1700 až 2200 hlavic.

Reklama

Výběr článků

Načítám