Hlavní obsah

Švýcarský soud schválil propuštění Polanského na kauci

– Ženeva

Švýcarský soud souhlasil s propuštěním zadržovaného režiséra Romana Polanského na kauci. Ve vězení však filmař, který čeká na případné vydání do USA kvůli tři desítky let starému obvinění z pohlavního styku s nezletilou, zůstane až do případného odvolání švýcarského ministerstva spravedlnosti.

Článek

To podle agentury AFP dnes oznámilo, že odvolání zvažuje. Soud podle ministerstva spravedlnosti přistoupil na nabídku Polanského právníků, že zaplatí kauci 4,5 miliónu švýcarských franků (77,5 miliónu korun) a zůstane v domácím vězení na své švýcarské chatě. Jeho pohyb bude přitom monitorovat elektronický náramek.

Podle ministerstva zůstane šestasedmdesátiletý tvůrce filmů Rosemary má děťátko nebo Pianista v cele do doby, než se úřad rozhodne, zda se proti verdiktu odvolá k nejvyššímu soudu země. Podle mluvčího ministerstva Folca Galliho na to má deset dnů.

Předchozí tři žádosti Polanského právníků o propuštění švýcarské úřady zamítly kvůli obavě z jeho útěku z alpské republiky ještě před rozhodnutím švýcarského soudu o americké žádosti o režisérovo vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

Polanski se USA možná vydá sám

Režisér Roman Polanski (76) se nejspíš rozhodne sám vydat americké justici, aby se vyhnul zdlouhavému procesu extradice švýcarskými orgány.

Výběr článků

Načítám