Hlavní obsah

Británie popírá zájem na svržení Husajna, chtěli to Bush a Riceová

– Londýn

V Londýně v úterý začala veřejná slyšení v rámci nejrozsáhlejšího vyšetřování britského podílu na kontroverzní válce v Iráku. Vedoucí vyšetřování John Chilcot předvolal vysoké představitele výkonné moci. Ti se distancovali od záměru svrhnout Saddám Husajna, což si od počátku přál americký prezident George Bush.

Článek

Chilcot po úvodní minutě ticha na paměť padlých v Iráku přislíbil, že jeho výbor bude "nepolitický, důkladný, nestranný, objektivní a spravedlivý". Irácká válka si vyžádala životy 179 britských vojáků a statisíců Iráčanů.

Prvními předvolanými byli právní poradce ministerstva zahraničí Michael Wood, šéf blízkovýchodního odboru ministerstva William Patey a předseda výboru pro dohled nad zpravodajskými službami před iráckou válkou Peter Ricketts, který dozíral na MI5, MI6 a GCHQ.

Dávali ruce pryč od plánu na svržení Husajna, to prý chtěli Bush a Riceová 

Ricketts uvedl, že Británie neusilovala o svržení Husajna navzdory tlaku ze strany USA. Obě země se ale shodly, že sankce a bezletové zóny jsou neúčinné a je třeba "opět získat iniciativu".

Připustil, že po nástupu Bushe se začalo hovořit o svržení Husajna a znám byl i článek pozdější ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, v němž psala o svržení Saddámova režimu.

I Patey sdělil, že svržení Saddáma Husajna byla nota, která zněla z Washingtonu, ale že chtěl stát mimo. Prioritou amerického režimu navíc byly po 11. září al-Kaida a Afghánistán.

Blaira předvolají v lednu

Bývalý labouristický premiér Blair bude předvolán až v lednu - podle Chilcota proto, aby si výbor mohl po výslechu jeho poradců připravit relevantní otázky.

Po skončení bojových operací britských jednotek v Iráku letos v dubnu Brown oznámil složení pětičlenného vyšetřovacího výboru, který vede právě bývalý vysoký státní úředník Chilcot.

Reklama

Výběr článků

Načítám