Hlavní obsah

Británie počítá škody po povodni biblických rozměrů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Tisíciletá povodeň biblických rozměrů v Anglii, která postihla hlavně hrabství Cumbria, si vyžádala škody ve výši desítek miliónů liber. Prudké záplavy se vyžádaly životy dvou lidí, přičemž třetí člověk je už od soboty nezvěstný a nadále se po něm pátrá. Uzavřeno bylo 16 mostů a 25 silnic. Poškozeno je 1300 domů. Ještě v pondělí zůstává v evakuačních centrech na 60 lidí, kteří se nemohou vrátit domů, uvádí BBC.

Článek

Od čtvrtka do pátku spadlo v regionu více 314 milimetrů srážek za 24 hodin, což je anglický rekord. Nejvíce je postižena oblast Lake District. Srážkami, jaké podle úřadů neměly za posledních 800 let obdoby, byl zasažen i jih a západ Irska.

Dvě oběti a jeden nezvěstný

V pátek přišel o život konstábl Bill Barker, pod nímž rozbouřená voda strhla most ve městě Workington. Otec čtyř dětí zemřel den před svými 45. narozeninami.

Druhou obětí byl 46letý kanoista Chris Wheeler, který zemřel v devonském Dartmooru. Překvapilo ho náhlé zvýšení hladiny řeky Dart a skončil pod stromem, který spadl do řeky. Jeho tělo vyprošťovali záchranáři dvě hodiny.

Týmy se psy a vrtulníky letectva byly nasazeny do pátrání po 21leté ženě, kterou u Usku smetla povodeň. Pátrání pokračuje v pondělí, píší Daily Express a Daily Star.

Dva lidi byli ošetřeni s podchlazením.

Foto: Nigel Roddis , Reuters

Auto v Cockermouthu zničené při povodni

Škody mají ohromný rozsah

Škody mohou podle pojišťoven vystoupat až na sto miliónů liber (2,8 miliardy korun). V Cumbrii bylo poškozeno na 1300 domů a úřady nařídily inspekci 1800 mostů, šest se jich úplně zřítilo a 16 je jich uzavřeno. Ve Workingtonu se zřítily všechny mosty až na jeden, který je ale vážně poškozen, má osmicentimetrovou prasklinu v hlavním oblouku a poklesl o třicet centimetrů. Hrozí, že 20 000 lidí bude zcela odříznuto.

Foto: Phil Noble, Reuters

Spadlý hlavní most ve Workingtonu

Zavřeno je také 18 škol. Většina obchodů a úřadů i v pondělí zůstala zavřena. Lidem doporučili, ať nevycházejí ven.

Foto: Nigel Roddis , Reuters

Lidé v Cockermouthu odklízejí zničené vybavení domu.

V sobotu se situace zklidnila a v městečku Cockermouth v hrabství Cumbria zůstalo po opadlé vodě bahno a trosky. Práce na jejich odklízení však mohou zkomplikovat další deště, které se v příštích dnech očekávají. Nemají však už způsobit povodeň, o níž média informují, že měla biblické rozměry.

Foto: Nigel Roddis , Reuters

Záchranáři se psy hledají v Cockermouthu zmizelou ženu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám