Hlavní obsah

Polské cestovky vozí turisty do slovenských romských osad

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Polské cestovní kanceláře zařadily do nabídky okruh, v jehož rámci mohou zájemci navštívit romské osady na východě SR, informovala TV Markíza. Návštěva romské chatrče se tak dostala v nabídce hned vedle historického města Levoča nebo Spišského hradu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Polští turisté se často zajímají, kde si takový zájezd mohou koupit,“ uvedla televize. Odborníci na cestovní ruch upozorňují, že návštěva romské osady může být pro turistu nebezpečná, hlavně kdyby tam šli na vlastní pěst.

Obyvatelé osad televizi potvrdili, že k nim opravdu jezdí autobusy s turisty. „Zastavují, filmují, jak žijeme. Ptají se nás na děti,“ říká jeden z obyvatel. „Pozvu je domů. Navařím jim polévku, dám jim chléb,“ uvedla Růžena Horváthová (46).

Viceprimátor Levoče Ľubomír Vira mluví o ubohosti, když někdo dokáže zařadit bídu Romů vedle skvostů, jako jsou Spišský hrad nebo oltář mistra Pavla z Levoče. „Je nemyslitelné spojovat Levoču s romskými osadami,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám