Hlavní obsah

Prezidentem EU bude premiér Belgie, ministryní zahraničí bude Britka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Prvním prezidentem Evropské unie bude dosavadní belgický premiér Herman Van Rompuy. Ve čtvrtek se na tom dohodl v Bruselu summit EU. Oznámila to nizozemská rozhlasová stanice Radio Netherlands. Britská eurokomisařka Catherine Ashtonová se stane první "ministryní zahraničí" EU.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Belgický premiér Herman Van Rompuy

Článek

Podle českého premiéra Jana Fischera jsou oba pro Česko dobrou volbou. Ashtonová podle něj pomohla Česku během předsednictví EU dojednat mimo jiné smlouvu o volném obchodu s Kanadou. 

Volbu usnadnil Blair

Švédské předsednictví Van Rompuye ve čtvrtek v podvečer navrhlo jako oficiálního kandidáta s tím, že oficiální kandidátkou na post "ministryně zahraničí" se stala britská eurokomisařka pro obchod Catherine Ashtonová.  

Řešení hledání se usnadnilo poté, co se bývalý britský premiér Tony Blair vzdal snahy stát se prvním prezidentem EU a podpořil Ashtonovou.

Jméno Van Rompuye, na němž se shodli Francouzi a Němci jako na společném kandidátovi na post prvního předsedy Evropské rady, prosáklo na veřejnost už ráno. Jméno ministryně zahraničí EU známo nebylo a je jistým překvapením.

O belgickém premiérovi Van Rompuyovi se jako o favoritovi mluví už několik týdnů, když se ukázalo, že bývalý britský premiér Tony Blair nemá dostatečnou podporu. Spekulovalo se i o nizozemském premiérovi Janu Peteru Balkenendem, současném šéfovi lucemburské vlády Jeanu-Claudu Junckerovi. Padala i jména bývalé irské prezidentka Mary Robinsonové a lotyšské prezidentky Vairy Vik-Freibergové. Rompuyovo jméno vyzradil německý velvyslanec v Belgii Reinhard Betzüge. [celá zpráva]

Ambasador novinám prozradil, že jde právě o belgického premiéra van Rompuye. 

"Ministr zahraničí" se oficiálně bude jmenovat vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku a současně bude i místopředsedou Evropské komise. U této funkce padala jména finského eurokomisaře Olliho Rehna, někdejší rakouské ministryně zahraničí Ursuly Plassnikové či současného šéfa britské diplomacie Davida Milibanda, který ale kandidaturu odmítal, aby neoslabil Blaira.

Nevyjasněné kompetence 

Se vznikem obou nových funkcí počítá Lisabonská smlouva o reformě unijních institucí, která začne platit 1. prosince. Role unijního prezidenta, který je oficiálně označován jako stálý předseda Evropské rady, však zatím není úplně jasná. Měl by 2,5 roku hlavně předsedat summitům EU, unii bude v zahraničí zastupovat především Ashtonová, která bude do nové funkce jmenována na pět let, soudí diplomaté.

Herman Van Rompuy
Dvaašedesátiletý belgický premiér, v posledních týdnech býval často zmiňován jako téměř jistý kandidát na funkci hlavy EU.
Je málo známý a chybí mu charisma. Už ale osvědčil svou schopnost dovést rozvaděné strany k dohodě a to může být důležité i pro EU.
Van Rompuy byl prý původně ohledně kandidatury na rozpacích, protože si na vnitřní scéně dal za úkol urovnat spor mezi Vlámy a Valony ohledně volebního okrsku Brusel-Hal-Vilvorde, který ohrožuje jednotu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám