Hlavní obsah

Německo a Francie budou mít společného kandidáta na prezidenta EU

Berlín

Německo se dohodne na společném kandidátovi na post "prezidenta" EU s Francií. Prohlásila to ve středu podle agentury Reuters německá kancléřka Angela Merkelová. Jeho jméno však neuvedla. Je přesvědčena, že o obsazení postu rozhodne už čtvrteční summit EU v Bruselu.

Foto: Reuters

Angela Merkelová zdraví své stoupence

Článek

"Německo a Francie dosáhnou v této otázce společné dohody a nebudou stát proti sobě," uvedla kancléřka na tiskové konferenci po zasedání německé vlády v Mesebergu severně od Berlína.

"Jsme v této věci samozřejmě v kontaktu. Ještě nemáme výsledek, který bychom mohli oznámit, ale jsem optimistická, že výsledku dosáhneme zítra (ve čtvrtek) večer," dodala kancléřka.

Nový post "prezidenta" EU zavádí společně s funkcí "ministra zahraničí" unie Lisabonská smlouva, která reformuje fungování institucí rozšířené sedmadvacítky.

V případě postu "prezidenta", tedy předsedy Evropské rady, který by po dobu dvou a půl roku šéfoval unijním vrcholným schůzkám, se nejčastěji mluví o nizozemském premiérovi Janu Peteru Balkenendem, bývalém britském ministerském předsedovi Tony Blairovi, současném šéfovi lucemburské vlády Jeanu-Claudu Junckerovi nebo jeho belgickém kolegovi Hermanu Van Rompuyemu. Blairovi se ale dávají malé šance.

"Ministr zahraničí" se oficiálně bude jmenovat vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku a současně bude i místopředsedou Evropské komise. U této funkce padala jména finského eurokomisaře Olliho Rehna, někdejší rakouské ministryně zahraničí Ursuly Plassnikové či současného šéfa britské diplomacie Davida Milibanda. Ten ale kandidaturu odmítá, neboť Londýn chce do čela unie prosadit expremiéra Blaira.

Reklama

Související články

Hypotéza Blair v čele EU asi padla

Možnost, že by se bývalý britský premiér Tony Blair stal prvním "prezidentem" Evropské unie, asi padla. Shodují se na tom agentury ve zprávách ze skončené...

Výběr článků

Načítám