Hlavní obsah

V Německu obžalovali člena SS z vraždy 58 Židů v roce 1945

– Berlín

Státní zastupitelství v západoněmeckém Duisburgu obžalovalo v úterý devadesátiletého bývalého příslušníka SS Adolfa Stormse ze spoluúčasti na zavraždění 58 židovských nuceně nasazených dělníků v Rakousku v březnu 1945. Oznámilo to duisburské státní zastupitelství.

Článek

V obžalovacím spise se uvádí, že příslušníci obrněné divize SS Wiking, k nimž patřil i obžalovaný, odváděli 29. března 1945 v malých skupinách celkem 57 nuceně nasazených židovských vězňů do blízkého lesa a tam je zabíjeli. Událost je známá jako masakr z Deutsch Schützen, podle jména rakouské obce u maďarských hranic, kde byl zločin spáchán. Společný hrob, do nějž byly oběti zahrabány, byl odkryt v roce 1995.

O den později po masakru byl zabit 58. Žid, protože byl příliš slabý na to, aby dokázal odejít se stovkou zbývajících otrockých dělníků. Řada svědků jako vraha identifikovala právě Stormse.

Magazín Der Siegel v říjnu 2008 informoval o tom, jak byl Storms vypátrán za pomoci práce rakouského studenta Andrease Forstera, který bádal o okolnostech masakru. Forster nakonec tři z viníků bydlící v Duisburgu našel jen pomocí telefonního seznamu. Pak se s nimi sešel a na kameru si natáčel dlouhé rozhovory s nimi.

V červenci 2008 pak Forster spolu s vedoucím svého studijního úkolu informovali o zjištěných skutečnostech státní zastupitelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám