Hlavní obsah

Dvě třetiny Slováků vnímají změny po listopadu pozitivně

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dvacet let po sametové revoluci vnímají dvě třetiny Slováků polistopadové změny pozitivně. Podle analytiků se nálady Slováků začaly měnit po reformách vlády Mikuláše Dzurindy a především po nástupu současného kabinetu Roberta Fica.

Foto: Jakub Dospiva , ČTK

Nálady Slováků se začaly měnit především po nástupu kabinetu Roberta Fica.

Článek

Podle průzkumu agentury Focus pro slovenský deník Hospodárske noviny zlom ve vnímání změn nastal hlavně po roce 2006, kdy volby vyhrála Ficova strana Smer-sociální demokracie. "Levicoví voliči byli do té doby skeptičtí. Ficova strana je svým způsobem psychologicky přivedla k tomu, že teď se jim už žije lépe," uvedl sociolog Ivan Dianiška.

Mezi největší přívržence listopadových událostí patří mladí, vysokoškolsky vzdělaní a dobře vydělávající lidé. K nespokojeným se řadí starší lidé a osoby se základním vzděláním, nižšími výdělky a nezaměstnaní. Patří sem i občané maďarské národnosti, kterým vadí vysoká nezaměstnanost na jihu Slovenska a slovensko-maďarské napětí.

"Vadí mi především vysoká nezaměstnanost a nedostatečné sociální jistoty. Vím, že je teď hospodářská krize, ale mám pocit, že se na ni všichni jen vymlouvají," řekl Právu Ján Matulík z Rimavské Soboty. "Za největší pozitivum považuji, že jsme členy Evropské unie. To mi dává víru, že se naše životní úroveň zlepší," uvedl další dotazovaný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám