Hlavní obsah

Slovenské regionální volby jsou generálkou parlamentních

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slováci si v sobotu 14. listopadu zvolí nové hejtmany žup a poslance vyšších územních celků (VÚC). Volební místnosti jsou otevřeny od 7.00 do 22.00. Voleb se může zúčastnit 4,3 miliónu oprávněných voličů a hlasovat mohou i cizinci s trvalým pobytem na Slovensku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci po odevzdání hlasů opouštějí volební místnost.

Článek

Slovensko je rozděleno do osmi VÚC a v jejich čele stojí hejtmani, zvaní župani. Slováci budou volit také 408 poslanců regionálních parlamentů. Na tato místa kandiduje přes 3000 zájemců. Regionální volby se půl roku před parlamentními volbami považují za důležité měření sil mezi vládní koalicí a opozicí.  

Očekává se nízká účast voličů

Podle průzkumů bude účast voličů nízká. K urnám se plánuje dostavit jen každý pátý volič. Voleb se chtějí zúčastnit většinou starší lidé a důchodci. Mladí voliči se o regionální volby nezajímají. Lidé většinou ani neznají kompetence územních celků, i když rozhodují o zásadních otázkách rozvoje regionů. Před čtyřmi lety k urnám přišlo jen 11 procent voličů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci volí.

Podle politologa Petra Horvátha nízká volební účast nahrává silným stranám. „Bude to souboj vládního a opozičního bloku,“ říká.

Smer většinou s Mečiarem

Nejsilnější vládní strana Smer – sociální demokracie premiéra Roberta Fica šla ve většině samosprávních krajů do koalice s Lidovou stranou HZDS Vladimra Mečiara. Vládní Slovenskou národní stranu Jána Sloty do regionálních koalicí nepřizvali.

Proti vládnímu bloku bude stát koalice pravicových opozičních stran Slovenské demokratické a křesťanské unie expremiéra Mikuláše Dzurindy a Křesťanskodemokratického hnutí. Z opozičních stran kandiduje většinou osamoceně Strana maďarské koalice (SMK) Pála Csákyho a strana Most-Híd Bély Bugára. Obě tyto strany chtějí oslovit především voliče maďarské národnosti.

V nitranském kraji se vládní i opoziční slovenské strany spojily do koalice proti SMK.

Kandiduje také extremista Kotleba

Na funkci předsedy banskobystrického samosprávního kraje kandiduje také bývalý vůdce ultrapravicové Slovenské pospolitosti Marián Kotleba, který byl v srpnu obviněný z podněcování rasové nenávisti vůči Romům.

Kandidát na regionálního poslance Blažej Béda byl před časem přichycen v supermarketu při krádeži. V Trebišově ukradl tři kusy hudebních CD, šest konzerv paštiky a dioptrické brýle v celkové ceně 23 eur (asi 600 Kč).

Dalšího kandidáta, současného ředitele Obvodního úřadu pro silniční dopravu v Prievidzi, zadržela policie při přebírání úplatku. Měl brát peníze za registraci dovezených automobilů.

Na východním Slovensku prověřují kupování hlasů Romů

Na východě Slovenska prověřuje krajská volební komise kupování hlasů v romských osadách Ostrovany a Jarovnice. Kupování hlasů voličů funguje tak, že několik Romů vynese z volební místnosti prázdné voličské lístky. Odevzdá je koordinátorovi, který čeká v osadě. Ten vyplatí finanční odměnu ve výši pět eur, voličský lístek vyplní a odevzdá dalšímu Romovi. Ten hodí do urny předem vyplněný voličský lístek a vynese další nevyplněný. Podle mluvčího prešovské krajské volební komise Jozefa Kislíka jednoznačně jde o porušení volebního zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám