Hlavní obsah

Klaus si šťouchnul do Merkelové v dopise Kohlovi

– Praha
Právo, Novinky, rei, vpl

Český prezident Václav Klaus zaslal v pátek dopis bývalému německému kancléři Helmutu Kohlovi. Prezidenta mrzí, že při oslavách dvacátého výročí pádu berlínské zdi nebylo zmíněno jméno Kohla ani dalších někdejších státníků, kteří se o zhroucení komunistického režimu zasloužili.

Článek

Klaus Kohlovi píše, že události pádu zdi jsou pro něj s Kohlovým jménem velmi úzce spojené. „Byl jsem proto velmi nemile překvapen, že nejen Vaše historická role v tomto procesu, ale ani Vaše jméno, stejně jako i jména Ronalda Reagana a Margaret Thatcherové, nebylo během oslav u Braniborské brány – symbolu německého sjednocení – zmíněno,“ uvedl.

„Pokládám proto za svou povinnost tuto nepochopitelnou historickou nespravedlnost tímto dopisem alespoň trochu napravit. Z vlastní zkušenosti vím, že lidské zásluhy bývají často podceňovány,“ napsal dál prezident.

Klausova výtka směřuje na adresu současné kancléřky Angely Merkelové, byť její jméno dopis zveřejněný na prezidentových osobních stránkách nezmiňuje. Merkelová skutečně při oslavách Kohlovo jméno nevyslovila. Už při dopoledním projevu u bývalého přechodu Bösebrücke na Bornholmer Strasse, kam se vypravila s bývalým prezidentem SSSR Michailem Gorbačovem a někdejší hlavou polského státu Lechem Walesou, ale poděkovala všem svým předchůdcům, kteří se na pádu zdi podíleli.

Exkancléř Helmut Kohl, architekt německé jednoty, se pondělních velkolepých oslav neúčastnil poté, co na jiné vzpomínkové akci předchozí týden působil vyčerpaně. [celá zpráva]

Prezident Klaus se pondělních oslav v Berlíně zúčastnil i s premiérem Janem Fischerem.

Reklama

Související články

Berlínskou zeď porazilo slovo poplety

Devátého listopadu 1989, dvacet minut před půlnocí, jsem sledoval v němém úžasu dění na přechodu na Bornholmer Strasse mezi západním a východním Berlínem. Zeď...

Výběr článků

Načítám