Hlavní obsah

Za ubodání těhotné Egypťanky přímo v soudní síni dostal doživotí

Novinky, BBC,
Drážďany
Aktualizováno

Osmadvacetiletý Alex Wiens byl ve středu v Drážďanech odsouzen na doživotí za vraždu těhotné Egypťanky Marvy Šerbiniové v soudní síni. Soud rovněž vyloučil, že by mohl být předčasně propuštěn pro dobré chování.

Článek

Soud se přiklonil k žalobci, že jeho čin byl motivovaný nenávistí k muslimům a lidem nepocházejícím z Evropy. Obžalování se hájil, že jeho čin nebyl předem připravený.

Z Ruska pocházející Alex Wiens v létě 1. července napadl Marvu Šerbiniovou a šestnáctkrát ji bodl. Žena těžkému zranění podlehla. Napadl také jejího manžela a vážně jej zranil.

Zaútočil na ně u soudu, který projednával jeho odvolání. Soud první instance ho loni odsoudil k pokutě 780 eur za to, že na dětském hřišti nadával Marvě Šerbiniové do děvek a islamistů. V tradičním muslimském šátku ho loni na dětském hřišti požádala, jestli by nemohl uvolnit houpačku pro její dítě.

Alex Wiens, který se narodil v Permu a má německé občanství od roku 2003, byl obžalován z vraždy, pokusu o vraždu a způsobení nebezpečných zranění.

Egypt verdikt ocenil

Vražda těhotné ženy otřásla Egyptem. Byla označována za mučednici v hidžábu a na jejím pohřbu se sešly tisíce lidí. Někteří skandovali Smrt Německu. I další islámské země byly pobouřené a tvrdily, že čin byl výsledkem islámofobie.

Egypt proto rozsudek ocenil. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí Hossam Zaki uvedl: „Nejvyšší možný trest podle německých zákonů slouží spravedlnosti a je chápán jako varování těm, kdož jsou hnáni nenávistí.“

„“Udělit nejvyšší trest říká samo o sobě hodně,“ uvedl egyptský velvyslanec v Německu Ramzí Izzaldín.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám