Hlavní obsah

Zničme Palác vědy a kultury, navrhl polský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Poláci by měli podle ministra zahraničí Radoslawa Sikorského strhnout varšavský Palác vědy a kultury postavený ve stylu socialistického realismu, stejně jako Němci zbourali berlínskou zeď. Uvedl to v úterý polský rozhlas.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Palác kultury ve Varšavě

Článek

Demolice by prý byla také symbolická jako v případě ruského pravoslavného kostela ve Varšavě, který byl zbourán v roce 1918, kdy Polsko získalo po 120 letech rozdělení nezávislost.

Budova vysoká i s věží 230 metrů je podle Sikorského neekologická a ročně spolkne velké množství peněz. Také prý potřebuje celkovou opravu, která si vyžádá další finanční výdaje. Na jejím místě by Sikorski rád viděl park, kde by Varšavané odpočívali a pořádali pikniky.

Stavba je na seznamu kulturních památek

Ministrův sen zbavit se stalinistického symbolu nebude jednoduché splnit, protože stavba je na seznamu kulturních památek podobně jako hrad Řádu německých rytířů v Malborku nebo krakovský hrad Wawel, poznamenalo rádio.

Paláci se přezdívá Stalinův dar, protože ho Poláci dostali v 50. letech minulého století od tehdejšího sovětského vůdce Josifa Stalina darem. Podle některých architektů a obyvatel je jeho umělecká hodnota nulová, jiní dvaačtyřicetipatrovou dominantu Varšavy obhajují. Stavbu si mimo jiné oblíbili turisté jako dobrý orientační bod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám