Hlavní obsah

Slováci nakupují vakcínu proti H1N1 v Maďarsku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve slovenských lékárnách zatím nejsou k dispozici očkovací látky proti chřipce H1N1. Jak informují slovenská a maďarská média, Slováci proto jezdí nakupovat vakcínu do Maďarska.

Foto: Reuters

Očkování proti chřipce nese riziko.

Článek

V Maďarsku vyráběná očkovací látka Fluval P je zatím určena k prodeji pouze v Maďarsku, ale maďarské lékárny vydávají lék i na slovenské recepty. „Recept vydaný v členském státě Evropské unie musíme akceptovat,“ říká lékárnice v pohraničním městě Komárom.

V mnoha lékárnách v maďarském pohraničí se na očkovací látku stojí fronty. Slováci neváhají cestovat pro vakcínu desítky kilometrů.

Pode deníku Pravda se očkovací látka bude na Slovensko oficiálně dovážet až na přelomu listopadu a prosince. Slovensko nedávno uzavřelo dva hraniční přechody s Ukrajinou, aby zabránilo šíření epidemie.[celá zpráva]

Údajná první slovenská oběť chřipky typu H1N1 zemřela v pátek na selhání srdce. „Potvrdil to pitevný nález,“uvedla v pondělí mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková. Osmačtyřicetiletá žena z Bratislavy trpěla několika dalšími nemocemi a byla infikovaná také virem H1N1. Příčnou smrti však tento vir nebyl. Když ženu přivezli do Fakultní nemocnice byla v kritickém stavu. Zemřela po šesti hodinách.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám