Hlavní obsah

Merkelová podporuje oslabení národních identit

Berlín

Angela Merkelová se v pondělním projevu na konferenci Falling Walls (padající zdi) pořádané německou Einsteinovou nadací při příležitosti 20. výročí pádu berlínské zdi vyslovila pro posílení globálních vazeb a omezení národní svrchovanosti. Ta může potkat i Němce.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Angela Merkelová při projevu v Einsteinově nadaci

Článek

I Německo se musí podle ní smířit s tím, že v mnoha oblastech může být přehlasováno v Evropské unii. Jednou "z nejnapínavějších otázek" souvisejících s překonáváním zdí podle kancléřky bude, zda "jsou národní státy ochotny a schopny odevzdávat kompetence na multilaterální organizace", ať to stojí, co to stojí. Připomněla například blížící se klimatický summit v Kodani. "Tento svět nebude mírovým a dobrým světem, pokud nebudeme připraveni k větší míře globálního pořádku a více mnohostranné spolupráce," uzavřela šéfka německé vlády.

Pokojné spolužití tak v budoucnu bude možné uskutečnit jen v globálním pořádku. S tím souvisí také nutnost vzdát se části národní suverenity.

Merkelová se letmo zmínila i o prosazeném požadavku prezidenta Václava Klause na výjimku pro Českou republiku z listiny základních práv EU kvůli obavám o majetkové nároky sudetských Němců. Kancléřka se tím odrazila k úvaze o obtížnosti majetkových sporů například mezi kyperskými Řeky a Turky a nutnost pochopit podstatu problémů z hlediska všech regionů.

"Pak člověk samozřejmě okamžitě zpozoruje, že vůbec nejsme tak dobře vzdělaní a jistí si fakty, co se týká majetkových otázek mezi oběma částmi Kypru," řekla německá kancléřka a dodala, že je třeba hodnotit i turecké zasahování do těchto otázek. "To znamená, že když dnes chcete řešit problémy a strhávat zdi, musíte se automaticky intenzivně zabývat jinými částmi světa."

To, že se oslav zúčastní šéfové vlád téměř všech zemí Evropské unie podle Merkelové ukazuje, že otevírání vnitroněmeckých hraničních přechodů tehdy bylo celoevropskou záležitostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Skupina U2 zahrála u Braniborské brány

Irská rocková kapela U2 včera vystoupila zdarma pro zhruba deset tisíc lidí před Braniborskou bránou, symbolem kdysi rozděleného Berlína. Na více než...

Berlínskou zeď porazilo slovo poplety

Devátého listopadu 1989, dvacet minut před půlnocí, jsem sledoval v němém úžasu dění na přechodu na Bornholmer Strasse mezi západním a východním Berlínem. Zeď...

Výběr článků

Načítám