Hlavní obsah

Polsko žádá americké základny na svém území

– Varšava
Novinky, Tomáš Reiner

Polská vláda si přeje umístění amerických vojáků na svém území. Požadavek je reakcí na zářijové armádní manévry Ruska a Běloruska, při nichž měli vojáci cvičit jaderný útok na Polsko a invazi. Přání Varšavy o americké ochraně tlumočil šéf diplomacie Radek Sikorski.

Článek

Ministr uvedl, že v něm nedávné cvičení armád v Bělorusku vyvolalo obavy. „Rádi bychom viděli americké vojáky umístěné v Polsku, aby posloužili jako štít proti ruské agresi. Jestliže si to stále můžete dovolit, potřebujeme nějaké strategické ujištění,“ vzkázal Washingtonu.

Britský deník The Daily Telegraph poznamenal, že navzdory ujištění viceprezidenta USA Joea Bidena při jeho říjnové návštěvě Varšavy o podpoře ze strany Washingtonu se v Polsku šíří pocit, že USA jeho zájmy obětovaly v rámci zlepšení vztahů s Moskvou.

Sikorskému se nelíbí, že v Polsku je všehovšudy šest amerických vojáků: „Kdybyste měli 900 tanků na jedné a šest vojáků na druhé straně, přesvědčilo by vás to?“

Polský týdeník Wprost minulý týden informoval, že armády Ruska a Běloruska nacvičovaly útok na Polsko a Bělorusové zároveň simulovali postup proti případnému povstání polské menšiny ve své zemi. Oficiálně obranného cvičení s krycím názvem Západ se mělo v době 70. výročí Sovětské invaze do Polska zúčastnit asi 13 000 vojáků.

To, že o obranné cvičení nešlo, si myslí také Lotyšsko, které je přesvědčeno, že spíše ono mělo být virtuálním terčem.

Foto: Profimedia.cz

Ruské cvičení Západ 2009

Rusko obvinění razantně odmítlo. Ministr zahraniční Sergej Lavrov uvedl, že je ohromen, jeho mluvčí dodal, že ve Varšavě panují zvyky ze studené války, a nejmenovaný zdroj z Kremlu řekl listu Kommersant, že Sikorského by měli prohlédnout lékaři. „Je lepší žádat Světovou zdravotnickou organizaci, aby slova pana Sikorského posoudila,“ citoval deník zdroj.

Britský Telegraph upozornil, že požadavek polské vlády je obtížně splnitelný vzhledem k probíhajícím jednáním USA s Ruskem o snížení počtu jaderných zbraní či o postupu proti Íránu. Podle ruských komentátorů by navíc příchod americké armády do Polska byl v rozporu se závazkem NATO, že v zemích bývalého východního bloku nebude umístěno velké množství aliančních vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám