Hlavní obsah

Neznámý Chaplinův film byl vydražen za stovku, má cenu až milión

Právo, mcm

V plechovce se starými filmy, která byla na eBay na prodej za pouhé tři libry dvacet pencí (asi sto korun), byl neznámý snímek slavného komika Charlese Chaplina. Jeho prodej může podle odhadů vynést až čtyřicet tisíc liber (asi 1,2 miliónu korun).

Článek

Plechovku s filmem koupil Angličan Morale Park čistě proto, že se mu líbila. Když v ní navíc našel film Zepped s Chaplinem, pokoušel se o něm zjistit něco více. „O filmu jsem nenašel na internetu ani zmínku,“ řekl listu Daily Telegraph.

Film byl natočen v roce 1916 a je prodchnut atmosférou probíhající světové války: na začátku sedmiminutového snímku vidíme Chaplina, jak si přeje odjet z USA, aby se mohl připojit ke svým britským rodákům bojujícím s Německem.

Najednou se ocitne v oblaku, který jej „vysadí“ na špičce kostelní věže v Anglii. Další záběry zachycují německé vzducholodě, zeppeliny, nad Británií a Chaplin si z nich dělá legraci.

Ve snímku se objevuje i tehdejší německý císař Vilém II., který se zničehonic vynoří ze salámu (jemuž se v angličtině říká „German sausage“, tedy „německá klobása“).

Film tedy sloužil pro účely válečné propagandy a měl zřejmě Brity přesvědčit, aby se nebáli německých náletů. Není ale známo, zda byl Chaplin do projektu přímo zapojen, nebo zda byl film sestaven ze sekvencí, které pořídil pro společnost Essanay, pro niž do roku 1914 pracoval.

Autor Chaplinova životopisu David Robinson odhadl, že unikátní snímek by mohl mít hodnotu tři tisíce až čtyřicet tisíc britských liber (90 tisíc až 1,2 mil. korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám