Hlavní obsah

Francie za návrat do všech struktur NATO připlatí

– Paříž

Letošní návrat do velících struktur NATO bude stát Francii více, než původně čekala. Do roku 2015 připlatí Francie kolem 650 miliónů eur (16,8 miliardy korun) zejména na mzdy důstojníků působících mimo domovskou základnu. Vyplývá to z jednání obranného výboru francouzského parlamentu z konce října, jehož obsah se nyní dostal do médií.

Foto: Ricardo Moraes , Reuters

Francouzský ministr obrany Hervé Morin

Článek

Dodatečné náklady, o kterých se nehovoří v rozpočtu na obranu, vypočítalo vrchní velení francouzské armády. Původních 250 důstojníků působících v různých strukturách NATO se má do roku 2012 rozrůst na 1300, kteří budou dostávat příplatky v podobě odlučného a dalších bonusů. Francie již tak platí 170 miliónů eur do společné kasy aliance a tato suma se má zvýšit o 30 miliónů.

Další výdaje pak budou směřovat do fondu na výcvik afghánských policistů a vojáků, kteří mají postupně přebírat na svá bedra starost o bezpečnost v zemi sužované násilím islámských extremistů. Pravidla pro jeho financování jsou ale poněkud nepřehledná a každá spojenecká země do něho přispívá tak trochu podle svého mínění.

Konečné náklady nemohou být ještě známé a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dal navíc najevo, že bude nutné do fondu nasypat více než 221 miliónů eur už slíbených Německem, Norskem, Španělskem a Itálií.

Mise NATO v této zemi pozře 95 procent nákladů aliance vyčleněné na vojenské operaci mimo hranice jejích členských zemí.

Ekonomická krize ovlivňuje členské země NATO co do ochoty na výdaje aliance přispívat. Francie a Německo považují svůj podíl za vysoký a rády by jej snížily. Dosáhnout by toho chtěly zejména zeštíhlením velících struktur, v nichž je podle nich příliš mnoho lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám