Hlavní obsah

Hitlerův rodný dům je na prodej a úřady se bojí, že ho koupí neonacisté

Novinky, rei
Braunau

Majitelka domu v Braunau, v němž se narodil Adolf Hitler, se rozhodla pro prodej. Radnice by nemovitost ráda koupila, ale nemá na to dost peněz. Úřady se bojí, že by dům mohli získat neonacisté a udělat z něj svatyně pro uctívače diktátora.

Foto: Profimedia.cz

Hitlerův rodný dům v Braunau-am-Inn

Článek

Realitní makléři odhadují, že by se cena mohla vyšplhat na 2,2 miliónu eur. Starosta Braunau Gerhard Skiba uvedl, že by město dům na Salzburger Vorstadt 15 rádo koupilo, ale tolik peněz nemá. Skiba se plánuje obrátit na vládu, aby městu s koupí pomohla.

V prvním patře třípodlažního domu se Hitler narodil 20. dubna 1889. V přízemí byl hostinec Gasthof Zum Pommer. Hitlerovi rodiče Alois a o 24 let mladší Klára zde měli byt pronajatý do roku 1892, pak se přestěhovali do Lince.

Dům v Braunau stále vlastní rodina, po níž nese hostinec v přízemí jméno. Z domu se v lednu po dvou dekádách stěhují dosavadní nájemníci z organizace pro tělesně hendikepované, kterým postavili moderní zařízení, a majitelka Gelide Pommerová se o nemovitost už starat nechce.

Zůstaly jen Bormannovy iniciály na vratech

Hitlera v domě v ulici Salzburger Vorstadt dnes už nic nepřipomíná. Podle britského deníku The Daily Mail zůstávají jedinou relikvií z nacistické éry železná vrata s iniciálami Martina Bormanna, vedoucího kanceláře Hitlerovy strany, jenž vůdcův rodný dům prohlásil za národní památník poté, co ho strana koupila.

Na konci války chtěli nacisté dům před blížícími se Američany vyhodit do povětří, ale to se jim nepovedlo. Rodina Pommerových ho dostala zpět počátkem 50. let. Od té doby sloužil jako městská knihovna, škola, banka, technický institut a nakonec sídlo organizace tělesně hendikepovaných lidí.

Někteří historikové chtějí, aby z domu bylo muzeum. Podle starosty Skiby by ale byla přípustná pouze menší výstava, jinak bude celý svět navštěvovat Braunau jen kvůli Hitlerově muzeu.

Reklama

Výběr článků

Načítám