Hlavní obsah

Sarkozymu se nelíbí, že se země visegrádské čtyřky schází před summity EU

Právo, DPA, nek

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dal najevo nelibost nad tím, že čelní představitelé zemí Visegrádské skupiny, tedy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska, se na summitech EU před jejich zahájením scházejí v Bruselu, aby prodiskutovali svá stanoviska k hlavním bodům programů vrcholné schůzky sedmadvacítky. Informoval o tom server euobserver.com.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Polský premiér Donald Tusk (vlevo) a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Článek

„Pokud se musejí scházet pravidelně před každým jednáním (Evropské) rady, mohlo by to vyvolat určité otázky,“ řekl podle serveru minulý týden Sarkozy. „Zatím tomu tak není,“ dodal.

Představitelé visegrádské čtyřky se takto radili v Bruselu už dvakrát - před letošním jarním summitem EU a také minulý týden.

Francie podpoří polskou jadernou energetiku

Sarkozy jednal ve čtvrtek v Polsku. Při setkání s premiérem Donaldem Tuskem dohodl spolupráci obou zemí při budování polské jaderné energetiky. Přibližně v roce 2020 by Poláci měli spustit své první zařízení tohoto druhu a pět let poté další.

„Francie bude v této oblasti naším velkým partnerem,“ zdůraznil Sarkozy na tiskové konferenci. Projekt spolupráce mj. předpokládá školení polských techniků ve Francii, která vyrábí 80 procent elektrické energie v jaderných elektrárnách.

Tusk by podle svých slov také uvítal, kdyby se do budování polské jaderné energetiky zapojily i další státy. Cílem je snížení energetické závislosti jeho země na Rusku, které do Polska dodává zejména plyn.

Sarkozy a Tusk se rovněž dohodli na užší spolupráci svých zemí v oblasti obrany. Jedním z cílů má být strategické partnerství velkých loděnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám