Hlavní obsah

Gen zla pomohl vrahovi k nižšímu trestu

Novinky, pst

Italský soud snížil usvědčenému vrahovi trest odnětí svobody z velmi neobvyklého důvodu - jeho DNA obsahuje tzv. gen zla. Soud uznal existenci specifického genomu jako polehčující okolnost. Pachatel měl tak prý silnější genetickou predispozici k páchání trestných činů. Podle serveru Nature je to poprvé v historii, kdy genetika takto ovlivnila rozhodnutí soudu na evropském kontinentě.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V roce 2007 byl Abdelmalek Bayout odsouzen po přiznání za násilný útok a zabití jiného člověka k trestu odnětí svobody na devět let a dva měsíce. Minulý týden mu odvolací soud v Terstu trest o rok zkrátil. 

"Geny žalovaného ho mohly učinit agresivnějším ve stresové situaci," prohlásil soudce Pier Valerio Reinotti s tím, že pachatel vraždy nebyl tak úplně odpovědný za to, co udělal. Namísto devíti let má tak zůstat za mřížemi jen osm let.

Časopis Popular Science k tomu poznamenal, že italský soud dokázal udělat z vtipu v kresleném seriálu Simpsonovi realitu. Seriálový doktor Hibert totiž v jedné epizodě prohlašuje: „Jen jeden člověk ze dvou miliónů lidí má to, čemu říkáme gen zla. Měl ho Hitler, měl ho Walt Disney a máho taky Freddy Quimby.“

Skenováním mozků několika vrahů ukázalo některé odlišnosti oproti lidem, nicméně pokusy prokázat, že vražda je vlastně psychická nemoc, skončily fiaskem.

Genetická studie z Británie pak v roce 2002 dokazovala, že specifické geny souvisejí s produkcí enzymu, který stimuluje sklony k násilnému chování. Ukázalo se také, že podobné geny se objevovaly častěji u chlapců, kteří vyrůstali v prostředí, kde byli vystaveni domácímu násilí.

Tento "důkaz" byl již podle časopisu Slate použit v posledních pěti letech u soudu ve Spojených státech nejméně ve 200 případech - údajně většinou bez úspěchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám