Hlavní obsah

Gorbačov: O Lisabonu i radaru rozhodují sami Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Odvolání plánů na výstavbu amerického radaru i dění okolo ratifikace lisabonské smlouvy v Česku podle bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova svědčí o tom, že o svých záležitostech rozhodují sami Češi. Cestu k této svobodě podle něj otevřela "perestrojka", tedy Gorbačovova reformní politika, i odmítání Moskvy vyslyšet výzvy k zásahu proti "sametovým revolucím", které před 20 lety smetly komunistické režimy ve střední a východní Evropě.

Článek

"Vše je v rukou lidí. Češi se postavili proti umístění radaru, a s tím se muselo počítat. Postavili se (proti radaru) v průzkumech veřejného mínění. A například pro lisabonské řešení se také sami Češi vyslovili," řekl Gorbačov. "V Česku demokracie funguje - konají se volby, působí demokratické instituce," dodal.

Gorbačov se v úterý v moskevském sídle své nadace zúčastnil představení ruského překladu knihy amerického mediálního magnáta a filantropa Teda Turnera a při této příležitosti před množstvím reportérů opět obhajoval svou politiku, která vedla k pádu Berlínské zdi a zhroucení komunistických režimů.

Rusko prý nezasáhne do dění v satelitních zemích

"Těžko předvídat, co by se dělo, kdyby u nás nebylo 'perestrojky', kdybychom se nevydali cestou přeměn a demokracie, ale chránili a bránili režim, a kdyby se za námi nevydaly země střední a východní Evropy cestou 'sametových revolucí'... Co by se stalo? Nevím. Možná třetí světová válka," poznamenal.

O tom, že nové sovětské vedení už nebude zasahovat do dění v satelitních zemích, ale že každý bude odpovídat za vlastní rozhodnutí při respektování naprosté svrchovanosti, řekl předákům těchto zemí už na pohřbu svého předchůdce v čele SSSR Konstantina Černěnka.

"Když začaly 'sametové revoluce' a také v jejich předvečer bylo hodně takových přání (žádostí o sovětský zásah). Někteří rovnou přijížděli poprosit Sověty o podporu," řekl. To však odmítl: "Vše, co budete považovat za nutné, přijmeme jako rozhodnutí samostatného, nezávislého vedení suverénních zemí... Nikde jsme se nevměšovali, ani tam, kde o to prosili," zdůraznil bez dalšího upřesnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám