Hlavní obsah

Chorvatsko si otevřelo dveře do EU přijetím smlouvy se Slovinskem

– Záhřeb

Chorvatský parlament schválil v pondělí večer usnesení umožňující vládě podepsat bilaterální dohodu se Slovinskem, podle níž budou hraniční spory vyřešeny mezinárodní arbitráží. Záhřeb tak učinil významný krok k přijetí do Evropské unie, protože právě kvůli těmto hraničním sporům blokovalo Slovinsko deset měsíců pokračování přijímacího procesu Chorvatska do EU.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Premiérka Jadranka Kosorová se ještě před hlasováním snažila přesvědčit skeptiky, kteří v dohodě viděli "územní ústupky" ve prospěch Slovinska. "Chci zde nahlas a jasně říci, že touto dohodou se Chorvatsko nezříká žádné části svého území," řekla podle agentury AFP. "Chorvatsko pouze souhlasí, aby spor vyřešila mezinárodní arbitráž," dodala.

Kosorová nyní může podepsat dohodu o způsobu řešení sporu se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem. Z procedurálních důvodů pak chorvatský parlament bude dohodu ratifikovat ještě jednou.

V budoucí rozhodčí komisi, která by měla být na základě nynější dohody vytvořena, má být po jednom zástupci Slovinska a Chorvatska, dále pak do ní obě strany jmenují po třech neutrálních rozhodčích podle své volby. Úkolem komise bude stanovit průběh chorvatsko-slovinské hranice v Piranském zálivu Jaderského moře. Zatím si Chorvatsko nárokuje vedení hranice tak, že slovinské lodě ze zátoky nemohou vyplouvat na volné moře. Lublaň žádá vytvoření plavebního koridoru, který by ústil do mezinárodních vod.

Pokud vše dopadne uspokojivě, přijetí Chorvatska do EU se očekává zřejmě v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám