Hlavní obsah

Britští konzervativci po Klausově podpisu neuspořádají referendum o Lisabonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská konzervativní opozice uznala, že nebude moci uspořádat referendum k Lisabonské smlouvě poté, co český prezident Václav Klaus potvrdil, že je připraven smlouvu podepsat. Pokud Ústavní soud potvrdí soulad Lisabonu s českým právním řádem, bude přijetí smlouvy reformující Evropskou unii dokončeno podle plánu do konce roku.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Předseda britských konzervativců David Cameron

Článek

"Stále chci, co nejdéle to bude možné, udržet při životě vidinu referenda. Proto jsem doufal, že prezident Klaus smlouvu nepodepíše. Zdá se ovšem, že časy se mění," řekl šéf konzervativců David Cameron novinářům.

Klaus potvrdil, že smlouvu podepíše, pokud Česko dostane výjimku z listiny základních práv EU. Zdůvodnil to obavami z možného prolomení takzvaných Benešových dekretů a případných majetkových nároků vysídlených sudetských Němců. Summit EU ve čtvrtek výjimku Praze schválil.

Vedení konzervativců slíbilo uspořádat v roce 2010 referendum k lisabonské smlouvě, pokud ještě smlouva nevstoupí v platnost a pokud vyhrají parlamentní volby v příštím roce, jak se očekává.

Česko jako jediná z 27 zemí smlouvu o reformě fungování EU zatím neratifikovala. Po podpisu Klause by tedy smlouva o reformě unie po jejím rozšíření z 15 na 27 členů vstoupila v platnost.

Smlouvu už schválili čeští zákonodárci, prezident ji však zatím nepodepsal a nemůže tak ani učinit do rozhodnutí ústavního soudu ČR. Na ten se obrátila skupina senátorů hlavně z ODS, kteří chtějí, aby posoudil soulad smlouvy s českým právním řádem. Konečný verdikt by mohl padnout v úterý.

Cameron žádal Klause, ať vydrží

Předseda britské konzervativní strany David Cameron údajně v červenci poslal dopis českému prezidentovi Václavu Klausovi, v němž ho žádal, aby pozdržel ratifikaci. Ujišťoval ho, že pokud to udělá, po očekávaném vítězství ve volbách konzervativci vypíší o Lisabonské smlouvě referendum.

Zdroj z konzervativní strany prozradil novinám Daily Mail, že „Cameron sdělil Klausovi, že když vydrží několik měsíců, bude tam s ním" a pomůže mu. Cameron byl údajně dokonce připraven pokusit se posunout volební termín v Británii na časnější, než je očekávaný květnový.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám