Hlavní obsah

Prvním "prezidentem" by měl být Van Rompuy, shoduje se EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V Evropské unii vládne shoda, že jejím prvním "prezidentem" by se měl stát nynější belgický premiér Herman Van Rompuy. Agentuře AFP to v pondělí sdělilo několik diplomatů v Bruselu. Premiérův mluvčí to odmítl komentovat.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Belgický premiér Herman Van Rompuy

Článek

"Kolem jeho jména je konsensus, což je v sedmadvacítce vzácné. Nikdo jiný nemá jednohlasnou podporu," řekl jeden z diplomatů. "Nikdo se proti němu nestaví a mnozí ho žádají, aby (funkci) přijal," řekl další.

Zřízení funkce "prezidenta", oficiálně předsedy Evropské rady, předpokládá lisabonská smlouva o reformě unie. K jejímu vstupu v platnost ještě chybí podpis českého prezidenta Václava Klause, v ostatních 26 zemích už byla její ratifikace dokončena.

Podle diplomatů citovaných agenturou se na Van Rompuye "s jasnými žádostmi", aby se funkce ujal, obraceli jeho kolegové na čtvrteční a páteční vrcholné schůzce unie v Bruselu.

Chtěl vyřešit spor mezi Vlámy a Valony

Jeden diplomatický zdroj ale řekl, že Van Rompuy je na rozpacích, protože si na vnitřní scéně dal za úkol urovnat spor mezi Vlámy a Valony ohledně volebního okrsku Brusel-Hal-Vilvorde, který ohrožuje jednotu země.

"Hypotézou Van Rompuy" se v pondělí zabývaly i některé belgické listy. De Standaard napsal, že Van Rompuy "není kandidát, ale je favorit". Francouzsky psaný deník La Derniere Heure vyšel s titulkem "Herman Van Rompuy for president!"

Podle tohoto listu další hypotetičtí kandidáti, předsedové vlád Nizozemska a Lucemburska Jan Peter Balkenende a Jean-Claude Juncker, nemají jednoznačnou podporu. Jako další potenciální kandidáti jsou zmiňováni mimo jiné bývalý britský premiér Tony Blair, bývalá lotyšská prezidenta Vaira Víkeová-Freibergová a bývalý předseda irské vlády John Bruton.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéza Blair v čele EU asi padla

Možnost, že by se bývalý britský premiér Tony Blair stal prvním "prezidentem" Evropské unie, asi padla. Shodují se na tom agentury ve zprávách ze skončené...

Výběr článků

Načítám