Hlavní obsah

V Berlíně zapalují desítky aut, může jít o mstu východních Němců "zápaďákům"

Novinky, Stanislav Dvořák

V hlavním městě Německa se rozmohl nový trend ve vandalismu. Už nedochází jen k politicky motivovaným útokům na luxusní vozy manažerů jako dříve, každou noc tam někdo zapálí několik aut včetně těch nejlevnějších. Policisté většinou nic nezjistí a jen krčí rameny. Podobná móda se navíc šíří i do jiných německých měst.

Článek

Němci jsou už léta zvyklí na útoky radikálních levičáků, kteří občas zničí auta milionářů a hrdě se tím chlubí v médiích, ale tento trend je jiný. V poslední době je zapálených aut moc, nikdo se k nim nehlásí a nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o politickou činnost. Je možné, že noční gangy zapalují malá auta chudých lidí jen tak pro zábavu.

"Děje se to vždy v době, kdy na ulici nikdo není. Stačí k tomu zapalovač a podpalovač na gril," konstatovala policejní mluvčí Ulrike Swedenová pro magazín Der Spiegel.

250 aut za necelý rok

Zatímco v roce 2005 se to stalo jen osmnáctkrát, za necelý rok 2009 mají berlínští policisté na stole 250 případů. Nevědí si rady, nejsou žádní svědci a na místě zůstane jen ohořelé auto. Stane se, že za jednu noc shoří i čtrnáct aut.

Velkou část útoků ještě pořád přičítají levicovým radikálům, ale všechny se tím vysvětlit nedají. Často hoří i malá autíčka, která určitě milionářům nepatřila. 

Jeden německý server zveřejnil teorii, že útoky souvisí se zdražováním v dělnických čtvrtích na východě města. Může se jednat i o pomstu východoberlíňanů za to, že ve východních čtvrtích jako Prenzlauer Berg, Friedrichshain a hraničním Kreuzbergu natolik vzrostly nájmy, že tam už původní obyvatelé nemůžou bydlet. Místo nich se tam sestěhovali Wessis ("zápaďáci"). Většina hořících aut se skutečně najde ve východní části Berlína.

Policisté dávají lidem alespoň rady, aby si na určitých místech nenechávali drahá auta, jenže to se lehko řekne a těžko realizuje. "Kdybych koupil ženě briliantový prsten a ona ho nechala ležet pod pouliční  lampou, taky bych se divil," říká ironicky šéf berlínské kriminálky Peter-Michael Haeberer.

Reklama

Výběr článků

Načítám