Hlavní obsah

Novým německým ministrem je břichomluvec z Vietnamu

Právo, nek
Berlín

Nebývalou pozornost na sebe strhl novopečený německý ministr zdravotnictví Philippe Rösler: ve svých 36 letech se stal nejmladším členem křesťansko-liberálního kabinetu kancléřky Angely Merkelové.

Článek

Navíc je vášnivým břichomluvcem, ale hlavně – tento elegantní a bystrý muž má vietnamský původ. Je vůbec prvním Asiatem, který kdy v německé vládě zasedl. Ve vzdálené asijské zemi se narodil v roce 1973, kdy jej jako devítiměsíční dítě adoptoval německý pár. Osud Philippových biologických rodičů zatím na veřejnost nepronikl, stejně jako otázka, zda byl sirotek či nikoliv.

S adoptivními rodiči každopádně vyrůstal v Hamburku a poté v Bückeburgu a Hannoveru, kde později vystudoval lékařství. Profesní kariéru začínal jako sanitární důstojník v bundeswehru.

V roce 1992 vstoupil do liberální Svobodné demokratické strany (FDP), v níž se díky svým výrazným schopnostem a přímočarosti postupně propracoval do nejvyšších pozic na zemské úrovni v Dolním Sasku. Letos v únoru převzal úřad zemského ministra hospodářství, a přestože jej mnozí považovali za nositele naděje FDP, na politickou kariéru na spolkové úrovni nepomýšlel.

„Kdo nechce ničeho dosáhnout v Berlíně, nevystavuje se ani nebezpečí, že tam něco ztratí,“ argumentoval ještě donedávna, byť mu prý nedostatek sebevědomí jinak nelze vytýkat. V Hannoveru, dolnosaské metropoli, se prý cítil velmi dobře a navíc své místo viděl především po boku své ženy a svých ročních dcer, dvojčat.

Nakonec ale neodolal tlaku svého stranického šéfa a nového ministra zahraničí Guida Westerwelleho. „Rösler má přesně onen elán a náboj, které naše zkostnatělá zdravotní politika potřebuje,“ prohlásil Westerwelle.

Ve 45 letech chce v politice skončit

Rösler se těší pověsti muže, který se nebojí jasných slov a nevyhýbá se konfliktům, v nichž prý dokáže svůj hněv přiměřeně dávkovat. Tyto vlastnosti bude také potřebovat, aby odolával tlakům nejrůznějších zájmových skupin, od zdravotních pojišťoven přes lékařskou komunitu až po lobbisty farmaceutických firem.

„Musíme vybudovat stabilní zdravotní systém, který už nebude třeba každé dva tři roky reformovat. Musí jít o lepší systém, který by však nebyl dražší,“ ujistil Rösler v rozhovoru pro Hamburger Abendblatt s tím, že pojištěnci se nemusí obávat vyšších příspěvků.

Když se i přes dřívější proklamace nechal přemluvit ke kariéře na spolkové úrovni, bude zajímavé sledovat, zda dodrží svůj slib z roku 2003, kdy se FDP i jeho přičiněním dokázala vrátit do dolnosaského sněmu. Tehdy třicetiletý Rösler všechny překvapil prohlášením, že ve 45 letech s politikou určitě skoncuje. Chvíle rozhodnutí nastane v únoru 2018.

Reklama

Související témata:

Související články

Angela Merkelová je opět německou kancléřkou

Předsedkyně křesťanských demokratů Angela Merkelová povede Německo i v následujících čtyřech letech. V tajné volbě nového kancléře o tom ve středu rozhodli...

Výběr článků

Načítám