Hlavní obsah

Neznámý kmen chřipky zabíjí na Ukrajině u slovenských hranic

– Kyjev • Aktualizováno
Novinky, alt, ivi

Na západě Ukrajiny zemřelo nejméně 30 lidí infikovaných záhadným virem chřipky. Nákaza zasáhla tisíce lidí, očekává se, že nemoci podlehnou další, 160 nakažených je už ve vážném stavu. Lékaři ale potvrdili, že jeden člověk zemřel prokazatelně na prasečí chřipku. Některé zdroje uvádějí, že obětí je 33, jiné mluví o 37. Všichni zemřeli na příznaky podobné zápalu plic.

Foto: Reuters

Očkování proti chřipce

Článek

Lékaři lidem podávají lék tamiflu. Na výsledky testů, které by určily přesný typ viru, se zatím čeká. Mnozí z těch, kteří jsou ve vážném stavu, se snažili léčit sami, než navštívili doktora.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že zatím ani není jasné, jestli vir nějak souvisí s virem prasečí chřipky. Tuto nemoc totiž na Ukrajině potvrdili jen u několika lidí. Testy dělají ukrajinské a britské laboratoře a výsledky by mohly být známy za několik dní.

U jedné z obětí byl virus A/H1N1 prokázán, u ostatních podle úřadů nikoliv. Premiérka Julija Tymošenkováv pátek odpoledne oznámila, že v zemi se zavřou všechny školy, omezí pořádání veřejných akcí, kde se schází lidé a vir by se tak mohl šířit.

Vláda svolává jednání pandemické komise. Sousední Polsko oznámilo, že zavedlo na hranicích zostřený režim. Celníci pracují v ochranných maskách a cestující kontrolují lékaři.

Slovensko zatím nepřijalo žádná opatření. „Výsledky laboratorních vyšetření nejsou zatím známy. Slovenská republika sleduje epidemiologickou situaci v sousedních zemích a v případě potřeby bude reagovat příslušnými opatřeními,“ řekla Novinkám Martina Merková z Úřadu veřejného zdravotnictví Slovenské republiky.

Postiženy jsou tři oblasti

Deset lidí zemřelo na zatím neznámý chřipkový virus v Ternopilské oblasti, kde se objevily první případy nákazy před více než týdnem. Další lidé onemocněli ve Lvovské a v Ivano-Frankovské oblasti. "Všem nemocným je méně než 45 let," citoval list Kyjev Post náměstka ministra zdravotnictví Oleksandra Bilovola.

Ve Lvově jsou kvůli nákaze zavřeny školy a školky. Lidé nakupují roušky, stojí fronty na léky proti chřipce a skupují česnek, cibuli a vodku. Tím si snaží zvýšit imunitu.

Někteří lékaři tvrdí, že důvodem vyššího počtu obětí může být i to, že Ukrajinu v posledních pěti letech nepostihla žádná chřipková epidemie, lidé tak proti nemoci nemají potřebné obrané látky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám