Hlavní obsah

Mitterandův syn dostal pokutu v kauze pašování zbraní do Angoly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Syna bývalého francouzského prezidenta Jeana-Christopha Mitteranda soud uznal v úterý vinným v případu pašování zbraní do Angoly v 90. letech. Ačkoliv soud Mitteranda zbavil obvinění z podílu na pašování, uznal ho vinným z přijímání peněz od obchodníků. Mitterand dostal dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit pokutu 375 000 eur (téměř 10 miliónů korun).

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Jean-Christophe Mitterrand

Článek

Ačkoliv soud Mitteranda zbavil obvinění z podílu na pašování, uznal ho vinným z přijímání peněz od obchodníků. Hlavní postavy případu, francouzský podnikatel Pierre Falcone a izraelsko-ruský miliardář Arkadij Gaydamak, byly odsouzeny k šesti letům vězení natvrdo.

V aféře, nazvané francouzskými médii Angolagate, bylo souzeno 42 osob. Tehdejšího poradce prezidenta Mitterranda Jacquesa Attaliho soud zprostil viny. Bývalý ministr vnitra Charles Pasqua dostal ale trest tří let odnětí svobody, z toho rok nepodmíněně, a 100 000 eur pokuty.

Prostředníkem byla slovenská společnost

Podle vyšetřovatelů dodal Falcone s Gaydamakem v první polovině 90. let do Angoly prostřednictvím slovenské společnosti ZTS OSOS zbraně za 633 miliónů dolarů (podle současného přepočtu 11,2 miliardy korun). Obchod bez příslušných povolení ve výši dalších stamiliónů pokračoval prý i s jinými východoevropskými firmami až do roku 2002.

Francouzští prominenti pomáhali oběma hlavním protagonistům zbrojního "pašování" podle vyšetřovatelů svými kontakty výměnou za úplatky. Tyto obchody zahrnovaly 420 tanků, 12 vrtulníků, šest vojenských lodí, 170 000 min či 150 000 střel.

V obžalovacím spisu padlo i jméno angolského prezidenta Josého Eduarda dos Santose, který se při této příležitosti údajně osobně obohatil o 37 miliónů dolarů složených dvojicí podnikatelů na jeho účet u jedné lucemburské banky.

Občanská válka v Angole skončila po 27 letech v roce 2002 poté, co odpůrce Santosova režimu Jonas Savimbi byl zabit vládními silami. Konflikt si vyžádal přes 500 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám