Hlavní obsah

V Německu zatkli Romanovského, komplice uprchlého podnikatele Pitra

Německá policie zadržela Vratislava Romanovského, komplice uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Informovala o tom v pondělí televize Prima. Spolu s dalšími muži byli oba odsouzeni za daňové trestné činy. Romanovský dostal šest let vězení.

Článek

"Zadržet se ho podařilo díky schengenskému informačnímu systému a spolupráci centrál SIRENE ve Frankfurtu, když tento člověk cestoval do Austrálie, kde se zřejmě dlouhodobě ukrýval před trestním stíháním," řekl Primě Michael Weiss z národní cenrály SIRENE. Na základě evropského zatykače by měl být Romanovský předán do Česka.

Obžaloba v procesu vinila podnikatele Tomáše Pitra, Miroslava Provoda, Jiřího Syrovátku, Milana Jungra a Vratislava Romanovského z toho, že vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát, a stát tak připravili asi o 51 miliónů korun.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Vratislav Romanovský na archivním snímku z roku 1999

V listopadu 2005 prvoinstanční soud odsoudil Provoda k devíti letům vězení, Pitrovi vyměřil 8,5 roku. Pražský vrchní soud pak všem tresty zmírnil s tím, že byly nepřiměřeně přísné. Pravomocně Pitra, Provoda a Syrovátku odsoudil k pěti letům ve vězení. Romanovský dostal šestiletý trest a Jungr dvouletý podmíněný trest. Dovolání Pitra, Provoda, Romanovského a Jungra koncem roku 2007 odmítl Nejvyšší soud. Syrovátkovi, který trpí nevyléčitelnou nemocí, loni soud trest odpustil.

Pitr, který býval spojován s potravinářskou firmou Setuza a je považován za jednoho z nejbohatších podnikatelů v zemi, zmizel v zahraničí a trestu se vyhýbá. Do vězení údajně nenastoupil z obavy o svůj život. Je na něho vydán také evropský a mezinárodní zatykač. Provod do vězení nastoupil v červnu 2007.

Reklama

Související články

Uprchlý podnikatel Pitr je ve Švýcarsku

Uprchlý odsouzený podnikatel Tomáš Pitr je ve Švýcarsku. Nepřímo to vyplývá ze zprávy tamní centrály Interpolu v Bernu, která v těchto dnech oficiálně požádala...

Výběr článků

Načítám