Hlavní obsah

Začal tříletý soud s Karadžičem, který stání bojkotoval

– Haag
Novinky, Tomáš Reiner

U Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v pondělí začal proces s bývalým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem. Karadžić, jemuž hrozí doživotí, pondělní stání bojkotoval. Proces má trvat až tři roky.

Článek

Karadžiče soudí za válečné zločiny, genocidu a zločiny proti lidskosti, jichž se měl dopustit za války v Bosně a Hercegovině v polovině 90. let.

Když mluvíte s ženou, která vám řekne, že bylo popraveno 21 jejích příbuzných, pochopíte, jak je tento proces důležitý.
hlavní žalobce ICTY Serge Brammertz

Soudce krátce po pondělním zahájení proces odročil na úterý a vyzval Karadžiče, aby se dostavil. Karadžić tvrdí, že se na soud nestihl řádně připravit a požaduje dalších deset měsíců.

Před budovou ICTY v pondělí demonstrovali také pozůstalí po obětech války.

Začátek procesu už byl dvakrát odložen. Karadžić požadoval imunitu, kterou mu měl ústně přislíbit někdejší americký vyjednavač Richard Holbrooke výměnou za to, že se Karadžić stáhne z veřejného života. Holbrooke dohodu popírá a soud žádost o imunitu zamítl s tím, že by tak učinil, i kdyby nějaká dohoda existovala.

Karadžić je v Haagu od loňského zatčení v Bělehradě. Předtím se 13 let skrýval jako lidový léčitel. Veškerá obvinění odmítá.

Radovan Karadžić

Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.

Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.

Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.

Obvinění a soudy

Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky. 

Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Soudci s ohledem na vleklý soud s bývalým jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem, který po čtyřech letech zemřel ve vazbě před vynesením rozsudku, by chtěli proces skončit do roku 2012. Žalobci proto povolali méně svědků a soustředí se jen na vybrané údajné zločiny. Žaloba se opírá o více než milión stran se svědeckými výpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám