Hlavní obsah

Britové kvůli Lockerbie měli další podezřelé, ale nikdy je nevyslechli

Novinky, Tomáš Reiner
Edinburgh

Britští vyšetřovatelé podezřívali z podílu na teroristickém útoku na letadlo společnosti PanAm nad Lockerbie v prosinci 1988 dalších osm lidí, ale nikdy je neměli možnost vyslechnout. V pondělí to deníku The Scotsman řekl detektiv, který tehdy vyšetřování zabití 270 lidí vedl.

Článek

„Přišli jsme s dalšími osmi jmény lidí, které jsme si přáli kvůli vážným podezřením vyslechnout. Bohužel jsme nikdy nedostali příležitost,“ řekl Stuart Henderson v době, kdy se úřady rozhodly obnovit vyšetřování okolností bombového útoku. „Těší mě, že se věci vyvíjejí, protože my jsme nikdy netvrdili, že jdeme jenom po Midžrahím. Šli jsme po jeho šéfech“.

Podle skotského listu jsou zmínění podezřelí výše postavené osoby a muži.

Za útok na americký boeing byl v roce 2001 v Británii na doživotí odsouzen bývalý libyjský agent Abdal Basat Muhammad Midžrahí. Skotské úřady ho koncem srpna propustily, jelikož má rakovinu v pokročilém stádiu a zbývají mu zhruba dva měsíce života.

Midžrahího v Libyi vítali jako hrdinu a Velká Británie se ocitla pod kritikou rozhořčených pozůstalých po obětech, a nejen jich. Někteří z nich teď tvrdí, že opětovné otevření vyšetřování má odvrátit pozornost od veřejného vyšetření postupu úřadů v případu Midžrahí. Vláda to odmítá.

Britský ministr zahraničí David Miliband k tomu řekl, že případné takové prověření postupu je věcí skotské administrativy.

Foto: Ismail Zetouny/Files, Reuters

Abdal Basat Muhammad Midžrahí v tripoliské nemocnici

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám