Hlavní obsah

Chceme na dva roky vyšší daně, vzkazují vládě bohatí Němci

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Skupina bohatých Němců spustila iniciativu, jejímž cílem je přesvědčit spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou, aby jim zvýšila daně. Text, v němž 44 signatářů prosí stát o vyšší zdanění, vyšel na webu www.appel-vermoegensabgabe.de.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž CDU slibuje snížení daní.

Článek

Lékař a psychoterapeut Dieter Kelmkuhl (66), jeden z iniciátorů akce, navrhuje aby 2,2 miliónu nejbohatších Němců s celkovým majetkem nad půl miliónu eur, platilo dva roky po sobě mimořádnou pětiprocentní daň.

"Stát by tak zbohatl o sto miliard eur, které by mohly pomoci vzdorovat finanční krizi," řekl televizi ZDF. "Nejsme psychopati, kteří by měli skončit v blázinci. Chceme jen pomoci své zemi, na kterou přišly špatné časy. Když se jí vedlo dobře, zbohatli jsme. Přišel čas za to zaplatit - a je to tak v pořádku."

Kelmkuhl také upozorňuje na to, že stát investoval miliardy eur do záchrany bank. "Rozčílím se, kdykoli si vzpomenu, jak se zčistajasna našly všechny ty peníze pro banky, peníze, které jsme předtím celá léta neměli na takové naléhavé programy, jako je vzdělávání nebo životní prostředí," cituje Kelmkuhla týdeník Die Zeit.

"Tím, jak se stát v krizi zachoval, urazil pocit mnoha lidí pro rovnoprávnost. Zisky šly do soukromých kapes, o krachy se bankéři a firmy s ostatními hezky rozdělili. To má být fér?“ táže se Kelmkuhl.

Mám víc, než kolik potřebuji, říká dědic

Bruno Haas (32) doktor filozofie, který zdědil velký chemický koncern, přišel s nápadem jako první. "Deset procent nejzámožnějších vlastní 60 procent bohatství země. Když se zřeknou jen části, ještě jim hodně zůstane. Abych mluvil za sebe: mám tolik, že nemusím do konce života pracovat. Mám víc, než potřebuji," podotýká.

Křesťanští demokraté (CDU/CSU) i liberálové z FDP, kteří v souladu s výsledky zářijových voleb do Spolkového sněmu vyjednávají o programu a podobě budoucí vlády, slíbili před volbami snížení daní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám