Hlavní obsah

Okrádala jste pracující ženy, musí to přestat, řekl britský soudce Češce

– York
Právo, Michael Švec

Celkem dva roky vězení vyměřil ve čtvrtek v britském Yorku soud české občance Petře Sojkové (31). Už poněkolikáté byla usvědčena z krádeží, pro soud však nebylo vůbec jednoduché jí rozsudek sdělit.

Článek

Sojková totiž trvala na tom, aby si do soudní síně mohla vzít dceru, která se jí před sedmi týdny ve věznici narodila, napsal místní deník The Press. Kvůli tomuto požadavku musel být odložen zářijový termín vynesení rozsudku. Sojková odmítla bez novorozené holčičky opustit ženskou věznici New Hall ve Wakefieldu, kde obývá speciální oddělení pro matky s dětmi.

Tentokrát se vězeňská služba a firma zajišťující bezpečnostní transport na převoz důkladně připravily. Zajistily dokonce přítomnost pracovníka specializovaného na péči o děti.

„Váš přínos je jen v navyšování statistik zločinu“

Soudce Stephen Ashurst při vynášení rozsudku zdůraznil, že nejde o první případ, kdy je Sojková za stejný zločin za mřížemi. „Zdá se, že od doby, kdy jste do Velké Británie z Prahy přijela, je jediným vaším přínosem navyšování statistik zločinnosti,“ prohlásil soudce. „Jste specializovaná na okrádání osamělých žen, které normálně chodí do práce a nakupují v místních obchodech. Jste naprosto profesionální zlodějka,“ řekl.

„Vidím, že nehrozí, abyste svých zločinů litovala nebo měla výčitky svědomí. Jestli se budete takto chovat nadále, fakt, že jste matka malých dětí, nezabrání soudu ve vynesení delších trestů,“ pohrozil Ashurst. „Prostě to musí přestat,“ dodal.

Soud uznal Češku vinnou z toho, že koncem srpna ukradla v obchodním domě Tesco v nedalekém městě Selby ženě kabelku, vybrala z její platební karty 250 liber (7200 korun) a v únoru se nedostavila k soudu.

Sojková byla odsouzena k devíti měsícům vězení, dalších 15 měsíců však dostala už v červnu před soudem v Leedsu za jiné krádeže. Tehdy jí podle The Press přitížilo, že ke krádežím nutila i starší šestiletou dceru. Obhájce uvedl, že ji ke zločinům vedla drogová závislost, kterou však nyní sama překonala, v čemž jí pomohlo hlavně narození mladší dcery.

Reklama

Výběr článků

Načítám