Hlavní obsah

Otec oběti unesl pachatele z Německa do Francie, aby neunikl trestu

Paříž

Francouzská justice řeší bizarní případ. 72letý André Bamberski dal unést z Německa do Francie 74letého lékaře Dietera Krombacha, aby jej vydal francouzské spravedlnosti k výkonu trestu. Krombach podle rozhodnutí francouzských soudů zabil v roce 1982 Bamberského dceru Kalinku, německé orgány jej však k odpykání trestu nevydaly.

Foto: Profimedia.cz

André Bamberski

Článek

Protože už se blížilo promlčení trestu, dal Bamberski násilím Krombacha přivézt do Francie. Nyní hrozí trest oběma, napsala dnes agentura AFP.

Matka Kalinky se po rozchodu s Bamberskim seznámila s německým kardiologem Krombachem a i s dcerou se společně v létě 1982 usadili v Kostnici na břehu Bodamského jezera. Nezletilá dívka přišla brzy poté o život; pitva v Německu přesnou vinu na smrti nezjistila, opakovaná pitva o tři roky později ve Francii však prý prokázala, že dívka měla injekční vpichy do žíly na obou předloktích a poranění na genitáliích. Bamberski je přesvědčen, že ji znásilnil a zabil Krombach.

Dosáhl opakování procesu ve Francii o 13 let později, a Krombach zde byl v nepřítomnosti odsouzen k 15 letům vězení za "násilí vedoucí k neúmyslné smrti". Německo jej však odmítlo vydat. Evropský soud pro lidská práva rozsudek kritizoval za to, že byl vynesen v nepřítomnosti obžalovaného.

Nyní je na řadě justice
André Bamberski

V roce 1997 byl Krombach v Německu překvapivě odsouzen ke dvěma letům vězení s podmínkou za to, že zneužil narkózy své 16leté pacientky během laparoskopického vyšetření a znásilnil ji. Ženské organizace na rozsudek reagovaly rozhořčeně, protože byl podle jejich názoru příliš mírný.

Minulou neděli byl Krombach unesen z Kostnice a byl nalezen spoutaný a zbitý ve Štrasburku u vchodu jednoho domu. Bamberski přiznal, že 9. října "dal souhlas" jistým lidem k převozu Krombacha do Francie, ale neobjednal si jeho zbití.

Motivem jeho činu prý bylo "nedopustit, aby vrah jeho dcery unikl trestu", sám však trestat nechtěl. "Nyní je na řadě justice," řekl francouzským médiím. Trestní postih však nyní hrozí i Bamberskému, a to za spoluúčast na omezování osobní svobody a únosu.

V západním Rakousku se vzápětí přihlásil policii 38letý muž z Kosova a přiznal se, že spolu se dvěma dalšími Krombacha do Francie dopravil.

První otázku, zda takto na francouzskou půdu dopravený Krombach může být trestně stíhán, nebo musí bý vrácen do Německa, vyřešil francouzský prokurátor v noci na dnešek uvalením vazby na lékaře. Proces s ním za údajné zabití dívky se zřejmě bude konat ve Francii znovu. Biologický otec oběti bude zřejmě také stíhán, tentokrát za únos, zatím byl ale propuštěn a je vyšetřován na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám